Slovenska ženska reprezentanca bo 14. in 15. aprila v Kopru igrala finale kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju. Tekmice Slovenk bodo Romunke. Vstop bo prost, dvoboj pa bo prenašala televizija Šport TV. Tamara Zidanšek bo v Koper prišla iz Bogote, kjer se je uvrstila v četrtfinale turnirja WTA 250.

Na dogodku bo prisoten tudi predsednik Mednarodne teniške zveze David Haggerty, ki bo v petek 14. aprila tudi gost na konferenci o enakopravnosti spolov. Ta bo tako kot tudi novinarska konferenca in uradni žreb potekala v Pretorski palači, Haggertyja pa bo sprejel tudi Župan Kopra Aleš Bržan.

Zmagovalka dvoboja se bo uvrstila na zaključni turnir najboljših dvanajstih reprezentanc na svetu, tako da lahko tekmovanju rečemo tudi svetovno ekipno prvenstvo v tenisu. Slovenija si je dvoboj z Romunijo izborila s senzacionalno zmago novembra v Velenju proti Kitajski.

Selektor Andrej Kraševec ima za dvoboj proti Romuniji na voljo naslednje igralke: Tamara Zidanšek (110. WTA), Kaja Juvan (123. WTA), Nina Potočnik (262. WTA)., Pia Lovrič (568. WTA), Ela Nala Milić pa je 45. mladinka na svetu. V ekipi bo še Živa Falkner, ki je bila lani del ekipe tako v Turčiji kot tudi v Velenju. “Z dekleti se zberemo v ponedeljek na kosilu v Portorožu, nato pa nas čaka prvi trening v Kopru. Ker je raven tekmovanja zelo visoka, bo nekaj več obveznosti, po dolgem času je na programu tudi uradna večerja. Verjamem, da nas čaka pravi teniški spektakel, zato vabim navijače, da napolnijo tribune. Dekletom je domače vzdušje v Velenju zelo pomagalo, zdaj pa nas čaka še pomembnejša tekma. Kot vedno sem optimist in verjamem, da nam lahko uspe,” je dejal kapetan Andrej Kraševec.

Kot rečeno bo Tamara Zidanšek v Koper prišla iz Kolumbije, kjer je na turnirju WTA 250 premagala Švedinjo Mirjam Bjorklund s 7:6 in 7:6 in se uvrstila v četrfinale. Njena naslednja tekmica bo Američanka Peyton Stearns, ki je na 116. mestu lestvice WTA.

Za Romunijo bodo v Kopru igrale Ana Bogdan (58. WTA), Jaqueline Adina Cristian (176. WTA), Irina Maria Bara (195. WTA), Anca Alexia Todoni (707. WTA) in izkušena igralka v igri dvojic 35-letna Monica Niculescu (41. WTA, dvojice). Romunke imajo sicer kar tri igralke, ki so višje uvrščene kot Bogdanova. Simona Halep je še vedno suspendirana, v Kopru pa ne bosta nastopili Irina Begu in Sorana Cirstea.

Slovenija in Romunija sta se v pokalu BJK srečali enkrat. Leta 2000 je Slovenija v Španiji zmagala s 3:0. Za Slovenijo sta igrali Tina Križan in Katarina Srebotnik.

Kako pa je s trenutnimi igralkami? Najboljši igralki obeh reprezentanc sta odigrali dve medsebojni tekmi, Ana Bogdan pa je v obeh primerih premagala Tamaro Zidanšek. Kaja Juvan z Bogdanovo še ni igrala. Druga najvišje uvrščena Romunka Jaqueline Cristan je Kajo Juvan premagala dvakrat, Tamaro Zidanšek pa kar trikrat, dvakrat tudi letos. A noben od teh dveh dvobojev ni potekal na peščeni podlagi, ki jo ima Zidanškova najraje. Če pogledamo še tretjo romunsko igralko pa vidimo, da je Kaja Juvan v edinem medsebojnem dvoboju leta 2018 Irino Baro premagala, Zidanškova pa ima z Romunko razmerje zmag in porazov ena proti ena, oba dvoboja pa sta bila odigrana leta 2016.

Vir: Tenis Slovenija