Safin: “V Sovjetski zvezi Nadal ne bi zmagal niti tekme”

Je Toni Nadal svojega nečaka učil igrati na sovjetski način? Bivši prvi na svetu Marat Safin je skušal odgovoriti na to vprašanje v intervjuju za El Pais.

Safin je razočaran nad novo generacijo (Foto: Tennisworldusa.com)

“Sovjetski način? Ne, mislim, da ne. Nasprotno. Če bi Rafa igral v sovjetski zvezi, ne bi zmagal niti ene tekme. Ne bi imel uspeha,” je povedal Safin. “Pri nas smo imeli veliko teže na igralcih, proti katerim ne bi zmagal. Sovjetsko zvezo pustimo ob strani. To je bila težka šola, saj ti hkrati, ko ti gradi samozavest, tudi poruši zaupanje vase. Vzbuja strah. Nadal s strahom v sebi ne bi prišel niti do sredine igrišča. Njegova družina je opravila dobro delo. Nihče si ni mislil, kako daleč bo prišel. Kljub vsemu, kar se mu je zgodilo tekom kariere. Kar me najbolj navduši, je njegov profesionalni odnos.”

In kako se je tenis razvil od leta 2009, ko se je Safin upokojil? “Vse se je spremenilo z novo generacijo. Nova generacija je iPad generacija. Zelo so zaprti vase, povežejo se samo z najbližjimi, z ostalimi igralci pa se komajda družijo. Komunicirajo samo preko interneta, kar pa seveda vpliva na trening. Danes se tenis dojema drugače. Mi smo tenis imeli za nekaj drugega. V mojem primeru smo bili kot družina. Potovali in živeli smo skupaj, delili smo si denar in večerjali z ostalimi igralci. Dobro smo se imeli.”