Roland Garros: Poljakinja Swiatek ubranila naslov!

iga 1024x655 - Roland Garros: Poljakinja Swiatek ubranila naslov!

Iga Swiatek (Foto: WTA Twitter)

Poljakinja Iga Swiatek je zmagovalka Odprtega teniškega prvenstva Francije v Parizu. V finalu je po hudem boju s 6:2, 5:7 in 6:4 premagala presenečenje turnirja, 43. igralko sveta, Čehinjo Karolino Muchovo. Dvaindvajsetletna Poljakinja je po 16 letih in po Belgijki Justin Henin postala prva igralka, ki je ubranila naslov v Parizu.

FyRn4ARX0AAWccL scaled - Roland Garros: Poljakinja Swiatek ubranila naslov!
Iga Swiatek (Foto: WTA Twitter)

Za prvo igralko sveta je to četrta zmaga na turnirjih za Grand Slam in tretja v Parizu, kjer je bila najboljša že leta 2020, ko je bila pri 19 letih 54. igralka na lestvici WTA. Šestindvajsetletna Muchova, ki so jo v preteklosti mučile številne poškodbe, je prvič igrala v finalu turnirja za Grand Slam.

Čehinja je sploh prvič izgubila proti eni izmed treh najboljših igralk na lestvici WTA, vseh pet prejšnjih dvobojev, vključno s polfinalnim v Parizu proti Aryni Sabalenka, je dobila. Do zdaj je bila boljša tudi v edinem medsebojnem obračunu s Swiatek, leta 2019 jo je ugnala v domači Pragi.

“Zelo jo spoštujem igra odlično. Zagotovo sodi vsaj med deset najboljših igralk na svetu. Ima odlično tehniko, občudujem njeno gibanje, je igralka, ki zmore vse,” se je pred tekmo o tekmici pohvalno izrazila Poljakinja in s tem pokazala, da je ne misli niti malo podcenjevati.

3r43242 - Roland Garros: Poljakinja Swiatek ubranila naslov!
Iga Swiatek in Karolina Muchova (Foto: WTA Twitter)

To je pokazala že na začetku dvoboja, ko je izkoristila nekaj treme češke igralke, zanesljivo je dobila prve tri igre. Nato pa se je Čehinja vendarle sprostila, imela celo priložnost, da se ji povsem približa, a je ni izkoristila, neizsiljenih napak je bilo preveč. Swiatek je držala prednost odvzema servisa, ji ga ob koncu odvzela še enkrat in niz dobila s 6:2.

Napake Čehinje so se nadaljevale tudi na začetku drugega niza. Branilka naslova je spet povedla s 3:0, toda Čehinja ji je v peti igri z nekaj odličnimi odličnimi udarci vendarle odvzela servis, s tem pa se vrnila v dvoboj. Z odličnimi servisi je nato izenačila na 3:3, takrat je bilo na obrazu poljske favoritinje prvič zaznati zaskrbljenost.

Še bolj nervozno je delovala po izidu 4:4, ko so se oglasili tudi češki navijači. Zaostala je 0:30, pri izidu 30:40 pa je storila dvojno napako, tako da je v vodstvo prešla Muchova. Vendar le za kratek čas, tvegani udarci se Čehinji v deseti igri niso obrestovali, imela je tudi nekaj smole in izid je bil izenačen na 5:5. Toda Muchova je še tretjič zapovrstjo vzela servis, ponudila se ji je še ena priložnost, ki pa je ni zapravila, kljub zaostanku 0:30. Swiatek je tako svoj prvi niz na turnirju.

Izkazalo se je, da tudi zadnjega. Serijo izgubljenih servisov je sicer nadaljevala na začetku drugega niza, tako da je Čehinja ušla na 2:0, toda Swiatek se je vrnila. Dobila je tri zaporedne igre, nato spet zaostala s 3:4, pri 4:4 ubranila zaključno žogo, s tem pa prišla na prag zmage. Priložnosti ni izpustila iz rok, Muchova je obračun končala z dvojno napako.

Vir: Tenis Slovenija, STA