Pri ženkah kar nekaj presenetljivh rezultatov

Johanna Konta (Foto: Wimbledon)

Če gre pri moških bolj ali manj vse po predvidevanjih, pa to ne velja za ženski del turnirja, na katerem se je v osmini finala nadaljeval osip nosilk. Kot prva se je poslovila najboljša na kakovostni računalniški lestvici, Avstralka Ashleigh Barty, zmagovalka letošnjega odprtega prvenstva Francije, ki je morala priznati premoč Američanki Alison Riske. Petinpetdeseta igralka na lestvici WTA je slavila s 3:6, 6:2 in 6:3.

Johanna Konta (Foto: Wimbledon)

Gre za prvi poraz Bartyjeve, zmagovalke letošnjega odprtega prvenstva Francije, po 15 zaporednih zmagah. Proti nepostavljeni Američanki je po sicer mirno dobljenem prvem nizu njena igra razpadla, predvsem prvi začetni udarec jo je zapustil, začela pa je delati tudi vse več neizsiljenih napak.

To je Riskejeva izkoristila in v drugem hitro izenačila. V nadaljevanju pa ji je to dalo dodatno spodbudo, tako da je tudi ob nekoliko boljši igri vodilne na svetovni lestvici prišla do ključnega odvzema servisa v 8. igri tretjega niza in nato na svoj začetni udarec mirno zaključila dvoboj.

Riskejeva, ki se na velikih turnirjih še nikoli ni uvrstila med najboljših osem, se bo v četrtfinalu pomerila s sedemkratno prvakinjo Wimbledona Američanko Sereno Williams. Dobitnica 23 turnirjev za grand slam je v današnjem dvoboju osmine finala premagala Španko Carlo Suarez Navaro s 6:2 in 6:2. “Končno spet igram dober tenis. Lačna sem zmag, psihološko stanje se mi je močno izboljšalo. Jasno je, da si želim osvojiti turnir, menim, da imam za to lepe možnosti, saj sem iz dvoboja v dvoboj boljša,” je dejala Williamsova, ki se je doslej na turnirju še najbolj mučila s Slovenko Kajo Juvan.

Tretja nosilka Čehinja Karolina Pliškova je imela po porazu Bartyjeve priložnost, da postane prva igralka sveta. A je ni izkoristila, tako da bo Avstralka še naprej številka ena svetovnega tenisa. Čehinjo je zaustavila rojakinja Karolina Muchova, 22-letna debitantka na turnirju, je rojakinjo ugnala v treh nizih tri ure in 17 minut dolgega dvoboja, tretji niz se je končal z izidom 13:11. Za uvrstitev v polfinale se bo merila z Ukrajinko Jelino Svitolino.

V osmini finala se je poslovila tudi šesta nosilka in dvakratna zmagovalka turnirja, še ena Čehinja, Petra Kvitova, v treh nizih jo je ugnala domačinka Johanna Konta, ki je zmagala s 4:6, 6:2 in 6:4. Konta se bo v četrtfinalu merila s Čehinjo Barbora Štrycovo. Zadnji četrtfinalni par pa sestavljata Romunka Simona Halep, ki je končala pot mladega ameriškega presenečenja z imenom Coco Gauff, krvnice Polone Hercog, in Kitajka Zhang Shuai.

Katarina Srebotnik se je poslovila tudi v igri mešanih dvojic. Skupaj z Novozelandcem Michaelom Venusom je v drugem krogu morala priznati premoč Ukrajinki Nadji Kišenok in pakistanskemu veteranu Aisam-Ul-Haqu Qureshiju, ki sta bila boljša s 6:4 in 7:6 (9).

Že v prvem krogu mladinske konkurence pa se je poslovila edina slovenska predstavnica Pia Lovrič. S 7:5, 2:6 in 8:6 jo je ugnala Rusinja Darja Frajman.

Slovenija ima v igri le še eno predstavnico, v mešanih parih je v konkurenci Andreja Klepač.

Vir: Tenis Slovenija, STA