Predsednik češke in evropske teniške zveze Ivo Kaderka v priporu

Praško sodišče je sporočilo, da je v četrtek priprlo vodjo češke teniške zveze Iva Kaderko zaradi obtožb goljufije in domnevne zlorabe državnih subvencij. Šestdesetletnemu Kaderki, ki je od 2020 tudi predsednik evropske teniške zveze, grozi deset let zapora.

Ivo Kaderka prihaja v Kristalno palačo. (Foto: TE)

Policija je obtožila pet ljudi in pet podjetij zaradi zlorabe subvencij, ki jih je država dodelila češki teniški zvezi. V pripor je odpeljala tudi člana nadzornega sveta zveze Vojteha Flegla, nekdanjega profesionalnega teniškega igralca, zaradi preprečitve ustrahovanja prič.

Češki javni radio je poročal, da je teniška zveza denar, ki ga je dobila od države, preusmerila v klub in podjetja v lasti Flegla.

Ostali trije obtoženi so na prostosti, vključno z nekdanjim igralcem Danielom Vacekom, ki je osvojil tri naslove na turnirjih za grand slam v dvojicah in skupaj 25 turnirjev ATP.

Kaderka, ki bi moral ponedeljek, 5. marca v Ljubljani odgovarjati na vprašanja novinarjev v zvezi z njegovo kandidaturo na volilni skupščini evropske teniške zveze čez tri tedne v Portorožu, ni edini češki športni funkcionar, ki je obtožen zlorabe subvencij.

Nekdanji vodja češke nogometne zveze Miroslav Pelta, priprt leta 2017, je bil lani obsojen na šest let zapora zaradi zlorabe položaja in poneverbe. Na sodbo se je pritožil.

Kaderka je na čelu češkega tenisa, ki že vrsto let sodi med svetovne velesile, od 1997.

Vir: Tenis Slovenija, sTA