Pravljica Grka v Torontu se nadaljuje: padel še Anderson!

Pravljica Tsitsipasa v Torontu se nadaljuje. (Foto: zimbio.com)

Pravljica Tsitsipasa v Torontu se nadaljuje. (Foto: zimbio.com)

Lansko leto ob tem času je Grk Stefanos Tsitsipas nastopal na turnirju serije Challenger v Portorožu in izpadel v polfinalu, sedaj pa je v manj kot tednu dni na kolena spravil kar 4 člane elitne 10-terice. Po novi tesni zmagi nad Kevinom Andersonom si je mladi Grk zagotovil mesto v finalu, tam pa se bo pomeril proti zmagovalcu obračuna med Nadalom in Khachanovim. 

Pravljica Tsitsipasa v Torontu se nadaljuje. (Foto: zimbio.com)
Pravljica Tsitsipasa v Torontu se nadaljuje. (Foto: zimbio.com)

Pravljica 19-letnega Grka v Torontu se nadaljuje. Vse se je začelo z nič kaj presenetljivo zmago nad Damirjem Đumhurjem, nato pa presenečenje za presenečenjem. Stefanos Tsitsipas je na kolena spravil najprej Dominica Thiema, nato Novaka Đokovića, proti Alexandru Zverevu obrnil zaostanek s 3:6 in 2:5 ter rešil 2 zaključni žogici, sedaj pa še ugnal še finalista Wimbledona Kevinom Andersonom. Tsitsipas je tako postal najmlajši igralec, ki je na istem dogodku zaporedoma premagal štiri igralce znotraj najboljše deseterice, odkar je bil leta 1990 ustanovljen ATP Wourld Tour.

Se obeta ponovitev finala iz Barcelone?

Z visokoraslim Južnoafričanom se je Tsitsipas že pomeril in njun edini dosedanji medsebojni obračun tudi dobil. Tenisača sta se maja pomerila v peščenem Estorilu, kjer je po preobratu in več kot dveh urah slavil Grk. Podobnemu razpletu smo bili priča tudi tokrat, s tem, da je Tsitsipas za preboj v finale rešil novo zaključno žogico. V izjemno trdem in izenačenem obračunu Andersonu niti enkrat ni uspelo odvzeti servisa Grku, ki te dni v Torontu piše zgodovino.

Obračun se je v tretjem nizu prevesil v podaljšano igro, kjer v prvih štirih točkah nismo videli osvojene točke serverja. V nadaljevanju je Tsitsipas odigral hrabro in si kot prvi priigral dve zaključni žogici. Sledila je dvojna napaka, s tremi zaporednimi točkami pa se je do zaključne žogice prebil tudi Anderson. Tedaj je Grk nekajkrat udaril precej nesigurno, a je žogica vseeno našla pot v igrišče, sledila pa je izjemna backhand diagonala in rezultat je bil poravnan na 7:7. Naslednji dve točki sta pripadli Grku in Anderson je še drugič v karieri moral priznati premoč kar 13 let mlajšemu tekmecu.

ATP Toronto (Kanada, $5,315,025, trda podlaga), posamezno, polfinale
Tsitsipas S. (Grč) – Anderson K. (Jar/4) 6:7(4), 6:4, 7:6(7)