Poslednja postaja za velikana Davida Ferrerja

David Ferrer po turnirju v Madridu zaključuje kariero. (Foto: Instagram/Mutua Madrid Open)

David Ferrer po turnirju v Madridu zaključuje kariero. (Foto: Instagram/Mutua Madrid Open)

Hitro so se odvili prvi štirje meseci letošnje teniške sezone, še posebej hitro pa so verjetno minili za Davida Ferrerja. 37-letni Španec bo v Madridu po dolgih 19 letih profesionalne kariere svoj lopar postavil na klin. Kaj je večni borec prihranil za konec?

David Ferrer po turnirju v Madridu zaključuje kariero. (Foto: Instagram/Mutua Madrid Open)
David Ferrer po turnirju v Madridu zaključuje kariero. (Foto: Instagram/Mutua Madrid Open)

Prva uradna profesionalna tekma Davida Ferrerja sega že v leto 1999, ko je tedaj 17-letni Španec v domačem Irunu nastopil na turnirju serije Futures in z 1:6 in 0:6 klonil proti Argentincu Robertu Alvarezu, tenisaču, ki je bil na ATP lestvici najvišje uvrščen leta 2002, ko je veljal za 288. igralca sveta. Na ATP strani za prvo profesionalno leto Ferrerja navajajo leto 2000, ko je že takoj na prvem turnirju na Poljskem posegel po 1. profesionalni lovoriki, tedaj na turnirju serije Futures.

Pri 20 letih nastopil v finalu Umaga

Fant, za katerega se je vedelo, da bo s 175 centimetri spadal med nižje tenisače, je hitro napredoval, na veliko sceno pa prvič stopil leta 2002, ko je v Umagu po vrsti ugnal Davida Nalbandiana, Marca Lopeza, Guillerma Corio in Željka Krajana, šele v velikem finalu pa z 2:6 in 3:6 klonil proti rojaku Carlosu Moyi.

Vseeno mu na prvi ATP naslov ni bilo potrebno dolgo čakati, saj je že dva meseca kasneje dvignil zmagovalno lovoriko v Bukarešti. Takrat je v finalu s 6:3 in 6:2 ugnal Argentinca Joseja Acasusa, nekdaj 20. igralca sveta.

Na trdi podlagi osvojil le turnir manj kot na pesku

Čeprav mnogi mislijo, da je David Ferrer naslove osvajal predvsem na peščeni podlagi, temu še zdaleč ni bilo tako. Resda je največ naslovov (13) osvojil na pesku, a le enega manj (12) je Ferrer zbral na trdi podlagi. “Tuja” mu ni bila niti travnata podlaga, velja namreč za dvakratnega zmagovalca turnirja v Hertogenboschu.

Skoraj sanjski sezoni 2012 in 2013

Vrhunec svoje kariere je Ferrer doživljal v letih 2012 in 2013. Pri 30 letih se je 8-krat na ATP turnirjih prebil v veliki finale, kar 7 turnirjev pa dobil. Med drugim je prav takrat osvojil tudi največjega v karieri in sicer Masters v Parizu, ko je v finalu z 2:0 ugnal Poljaka Jerzyja Janowicza.

Leto dni kasneje je sicer osvojil “le” 2 turnirja, 7-krat pa prišel do finala. Tedaj je prvič in zadnjič zaigral tudi v finalu katerega izmed turnirjev Grand Slam. Na Odprtem prvenstvu Francije se je zoperstavil Rafaelu Nadalu, a niza ni osvojil. Skupno je Ferrer zaigral v 52 finalih, od tega jih je 27 dobil.

Letos še brez četrtfinala

Čeprav mu ni uspelo osvojiti turnirja za Grand Slam, je v tej dobi veljal za enega največjih tenisačev, le dobre besede pa imajo o njem tudi njegovi rivali Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray, Novak Đoković in ostali. Kako tudi ne. Ko je leta oktobra leta 2010 postal član elitne 10-erice, te elite ni zapustil kar 6 let. Zadnji naslov je osvojil leta 2017 v Bastadu.

V letošnji sezoni je Ferrer na 12 tekmah zabeležil 7 zmag, zaenkrat pa se mu še ni uspelo prebiti do četrtfinala. Zadnjo priložnost ima v Madridu, kjer pa ga že v 1. krogu čaka izjemno težka naloga. Nasproti mu bo namreč stal rojak Roberto Bautista Agut, ki je januarja morda že poskrbel tudi za zadnjo tekmo Andyja Murrayja. Če Ferrer uspe premagati Roberta, ga v 2. krogu čaka obračun proti Alexandru Zverevu.

Slovo Ferrerja bo čustveno. (Foto: Instagram/Mutua Madrid Open)
Slovo Ferrerja bo čustveno. (Foto: Instagram/Mutua Madrid Open)