Ponosni kapetan Kraševec pred polfinalom BJK: “Še enkrat poudarjam. Naše možnosti v odstotkih so 51 proti 49.”

Slovenska ženska teniška reprezentanca se je uvrstila v polfinale pokala BJK. Slovenija je danes v Sevilli sicer izgubila s Kazahstanom z 2:1, a se je vseeno uvrstila med zadnje štiri reprezentance. Najprej je Kaja Juvan premagala Anno Danilino. Tamara Zidanšek je dvoboj z Julijo Putincevo pri 1:1 predala, Kazahstanke pa so drugo točko dobile v igri dvojic. Slovenija bo jutri v polfinalu, s prenosom na TV Slovenija ob 10. uri, igrala z Italijo.

Kaja Juvan pospešeno zbira zmage za slovensko reprezentanco. (Foto: ITF)

Za Kazahstan po pričakovanjih ni zaigrala 4. igralka na svetu Jelena Ribakina, kar je močno olajšalo delo slovenski reprezentanci. Odsotnost Ribakine je pomenila, da je Kaja Juvan (104. WTA) igrala proti Anni Danilini, ki je na lestvici WTA šele na 814. mestu. Razlika v kakovosti je bila očitna od prve točke, Juvanova pa je zmagala s 6:1 in 6:0. Dvoboj je trajal vsega 50 minut, Juvanova pa je v drugem nizu oddala le 5 točk.

Nekaj je vseeno bilo nervoze. Zavedala sem se, da lahko zmagam, da si želim zmagati, ampak se mi zdi, da sem vesela, da mi je uspelo zmagati tako mirno. Moja raven igre ni bila najboljša, ampak sem bila konstantna, še posebej, če se primerjam z njo. Proti koncu pa sem vseeno odigrala zelo dobro. Ona je naredila več napak. Po eni strani čutiš skoraj več pritiska, da ne smeš narediti napake. Morda se je zato tudi prikradla kakšna napaka več. Vseeno pa je bilo pomembno, da v določenih delih igre zdržim daljše izmenjave. Pomembno pa je bilo tudi, da sem bila napadalna, saj je igrala zelo počasi,” je rekla Juvanova, ki je v dveh dvobojih oddala le 6 iger: “Lahko rečem, da igram soldino, še posebej, ker to ni moja najljubša podlaga. Žoga se tukaj odbija precej nizko. Ponavadi se lahko na trdi podlagi tudi zadrsam, tukaj pa je to težko, saj je votlo. Po drugi strani pa sem zelo zadovoljna. Pomembno je, da se borim za vsako točko. Čutim podporo navijačev, podporo ekipe. Bolj kot karkoli pa sem zadovoljna, da smo Slovenci tu kot ekipa. Saj jaz tako vidim, da nobena od ekip ni povezana tako, kot je naša.” Juvanova tudi tokrat odlično igra v reprezentančnem dresu, na zadnjih 12 tekmah je izgubila le 1x, aprila na dvoboju z Romunijo.

Tamara Zidanšek v objemu s kapetanom Andrejem Kraševcem. (Foto: ITF)

Ob Tamari Zidanšek pa je tudi najbolj zaslužna, da je Slovenija prehodila težko pot iz II. evroafriške skupine do polfinala svetovnega prvenstva. “To pomeni, da sem odigrala že veliko reprezentančnih dvobojev. Nisem pa še toliko stara. Nikoli nismo gledali nazaj, vedno smo gledali naprej. To je posebna zgodba. Zraven sem od začetka. Poleg si in spremljaš, kaj se dogaja, kako se vse razvija. S Tamaro veva, kako se je ta ekipa razvijala. Vemo, kdo je bil zraven, kdo je pomagal, kako smo se spoznavali. Skupaj smo odraščali, tudi kot ekipa. To je res velik dosežek. Že zmaga nad Romunijo je bila velik uspeh. Še posebej zato, ker sva bolj ali manj igrali le Tamara in jaz. Prihajajo pa tudi nove punce, ki so kakovostne, načeloma pa sva le medve trenutno na tem nivoju. Super je, da je prišla tudi Veronika Erjavec. A midve s Tamaro sva odraščala v tej zgodbi in ne vem, to je tako, kot, da je to tvoj otrok in gledaš, kako odrašča in res je nastala lepa zgodba iz tega.” Zidanškova in Juvanova sta sicer za reprezentanco prvič zaigrali leta 2017.

Drugi dvoboj sta odigrali Tamara Zidanšek (100. WTA) in Julija Putinceva (69. WTA). Tamara je začela odlično in dobila prvi niz s 6:2. Takrat je že postalo jasno, da bo to bolj ali manj zadostovalo za napredovanje v polfinale. Drugi niz se je končal s 6:2 za Putincevo, potem pa je Zidanškova dvoboj predala. “Nimamo takšnega luksuza, kot naprimer Čehinje, ki imajo 5 igralk med najboljšimi 50. Jutri moramo biti namreč pripravljeni in mislim, da smo ustrezno reagirali. Jutri moram biti stoodstotno pripravljena. Imela sem nekaj težav. Zakaj bi tvegali, če smo se predčasno uvrstili v polfinale. Res je bilo nekaj posebnega, da je za našo zmago zadostoval zgolj en niz. Je pa zaradi tega potem malce padel adrenalin. Potem je težje nadaljevati. Ampak smo se lepo poveselili. Ko sem dobila prvi niz sem bila res vesela in ponosna. Zelo smo veseli, da nam je uspelo. Zadovoljna sem s svojo današnjo igro, igrala sem na visoki ravni. Proti njej je vedno zahtevno igrati, nič ti ne pokloni. Bilo je naporno, ampak sem vesela. Gre za zgodovinski uspeh. Zdaj sledi regeneracija in komaj čakam na jutrišnjo tekmo,” je dejala Zidanškova, svoje vtise pa je predstavil tudi kapetan Andrej Kraševec:

Vrhunsko. Za nič ne bi zamenjal. Danes smo naredili tisto, kar smo morali. Bilo je kar malce čudno. A tak je sistem tekmovanja, da lahko v skupinskem delu, kar sredi dvoboja slaviš napredovanje. Res je bil poseben trenutek. Že med tekmo sem imel solzne oči. Kaja je odigrala suvereno tekmo, odigrala je tako, kot je bilo treba. Tamara pa je prvi niz odigrala izjemno. Nisem je še videl igrati tako dobro. Po prvem nizu smo vedeli, da smo se uvrstili v polfinale. Potem je seveda malce popustila borbenost, a dobili smo to kar smo želeli. Jutri nas čaka nova tekma. Ne gremo z belo zastavo. Danes se bomo umirili in regenerirali. Še enkrat poudarjam, naše možnosti v odstotkih so 51 proti 49.”

Andrej Kraševec verjame v svojo ekipo tudi proti Italiji. (Foto: ITF)

V igri dvojic sta zaigrali Veronika Erjavec in Ela Nala Milič. Tekmici sta bili Anna Danilina in Žibek Kulambajeva. Slovenki sta prvi niz dobili s 6:2, Kazahstanki pa drugega s 6:4. V tretjem nizu sta bili Kazahstanki boljši z 10:7. Kazahstan je tako zmagal z 2:1, a napredovanja so se veselili v slovenskem taboru.

Slovenska reprezentanca je z uvrstitvijo v polfinale izboljšala najboljšo slovensko uvrstitev v tem tekmovanju. Natanko pred 20 leti so Katarina Srebotnik, Maja Matevžič, Tina Pisnik in Tina Križan igrale v četrfinalu pokala Federacij. Kapetanka je bila Mima Jaušovec, ki je tokrat v Sevilli v vlogi navijačice: “To je izjemen uspeh. Ponosna sem, da sem zraven. Malo sem razmišljala, ali naj sploh pridem v Sevillo. Potem pa sem si rekla, da je to prevelik dogodek, da bi manjkala. Rada imam tenis. To je pomembno tako za slovenski tenis, kot tudi slovenski šport. Mislim, da so tukaj vsi malce šokirani, vsaj tuje reprezentance. Nihče ni računal na nas. Vse reprezentance imajo danes v VIP prostoru svoje mize. Jaz sem slovensko iskala deset minut, pa je nisem našla. Nato sem povprašala Ivo Majoli, kje je naša miza. In vse je bilo urejeno v nekaj minutah. Poklon. Dekleta dokazujejo, da se lahko soočijo tudi s takšnim pritiskom. So mlade, niso sicer med tistimi najboljšimi na svetu, ampak v reprezentanci vedno igrajo na visokem nivoju. Danes je bil velik pritisk, tudi sama sem bila zjutraj zelo nervozna. Dekleta so profesionalke in danes so zdržale ta pritisk. Zdaj jih čakajo Italijanke. Verjamem, da bodo Italijanke pod večjim pritiskom in zaupam našim dekletom.

Tamara Zidanšek je ob koncu dneva spregovorila tudi o jutrišnjih tekmicah: “Čakajo nas težke tekme. Obe, ki igrata, sta dobri igralki. O tem govori tudi uvrstitev na lestvici. Poznam jih že od malih nog. Italijanke so zelo zahtevne za igranje. Imajo tudi ekipni duh, res se mi zdijo povezane. Igrajo lep tenis, odločale bodo malenkosti.”

Jasmine Paolini je prvi lopar Italije. (Foto: ITF)

Polfinalni tekmec Slovenije je Italija, ki je zmagala na obeh tekmah skupine D. Najprej je z 2:1 premagala Francijo, nato pa še Nemčijo s 3:0. Kapetanka Italije je Tathiana Garbin. Med igralkami je tudi zmagovalka turnirja Zavarovalnica Sava Portorož leta 2021 Jasmine Paolini (30. WTA). V ekipi pa so še tri igralke prve stoterice. Martina Trevisan (43. WTA), Elisabetta Cocciaretto (52. WTA), Lucia Bronzetti (64. WTA). Peta članica ekipe je Lucrezia Stefanini (119. WTA). Italija je v tem tekmovanju zmagala štirikrat (2006, 2009, 2010, 2013).

Skupina B

Izidi:
Slovenija – Avstralija 2 : 1,
Avstralija – Kazahstan 2 : 1,
Slovenija – Kazahstan 1 : 2.

Lestvica:
1.Slovenija 2 1 1 3 : 3 9 : 6 66 : 48
2.Kazahstan 2 1 1 3 : 3 7 : 8 54 : 59
3. Avstralija 2 1 1 3 : 3 6 : 8 53 : 66

Legenda: število tekem, zmage, porazi, dvoboji, nizi, igre.

Vir: Tenis Slovenija