Slovenija ničkolikokrat na tleh, nikoli na kolenih! Tami in Kaja reprezentanco popeljali med najboljših 12 na svetu!

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek bosta v nedeljo poizkušali dokončati delo. (Foto: Vid Ponikvar)

V Kopru je ob koncu dneva pokazala mavrica, a zaklada reprezentanci Slovenije oziroma Romunije še nista našli. V dvoboju med Slovenijo in Romunijo v pokalu BJK je danes prišlo do preobrata, Tamara Zidanšek in Kaja Juvan sta namreč zmagali in izenačili na 2:2. Odločilni dvoboj v igri dvojic je bil zaradi dežja prekinjen, nadaljeval pa se bo jutri ob 11.

Kaja Juvan in Tamara Zidanšek bosta v nedeljo poizkušali dokončati delo. (Foto: Vid Ponikvar)

Prvi dvoboj dneva sta odigrali najvišje uvrščeni igralki iz obeh držav. Tamara Zidanšek (102. WTA) je začela odločno in proti Ani Bogdan (58. WTA) povedla s 3:1. Pri treh igrah je tudi ostala, saj je Romunka dobila 5 zaporednih iger in povedla z 1:0 v nizih. Drugi niz pa je imel
vsaj na začetku zrcalno podobo, saj je Bogdanovo povedla s 3:1. Zidanškova je po dvoboju povedala, da je bil prav ta trenutek eden od odločilnih. V nadaljevanju niza se ni predala, lovila Bogdanovo, ki je kar dvakrat servirala za zmago, a je Zidanškova dvoboj popeljala do
podaljšane igre. To je Slovenka dobila s 7:4. Pravo dramo pa smo spremljali tudi v tretjem nizu, Bogdanova je povedla s 5:2, pri 5:3 je celo servirala za zmago, a se Zidanškova ni predala.

Mogoče je bil povratek v drugem nizu celo bolj zahteven. V tretjem sem namreč že našla način, kako igrati proti njej. Vedela sem, kaj moram storiti, pomembna je bila le izpeljava. Od takrat sem imela izjemno disciplino v tekmi, vedela sem, kaj hočem, kaj moram in sem se tega zelo dobro držala. Začutila sem, da se ona malce boji zmagati. Zavedala sem se, da ji je težko. Težko je zaključiti takšno tekmo. Vedela sem, da bom z borbenostjo veliko dosegla. Zavedala sem se, da je njej še težje kot meni,” je o ključnih trenutkih dejala Zidanškova, ki je po treh urah in 5 minutah Slovenijo popeljala do zmage.

Tamara Zidanšek slavila zmago po velikem preobratu. (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)

To je bila najpomembnejša zmaga v karieri. Reprezentančne zmage so vedno nekaj posebnega. V tenisu so tudi različna obdobja, v katerih se znajdeš kot igralec, ta mi pomeni še toliko več, ker sem zmagala v treh nizih. Forehand je moje orožje, z njim lahko naredim veliko. Sem pa tudi tak tip igralke, da potrebujem veliko treninga, veliko igre, da ga postavim na pravo mesto. Zdaj počasi dobivam pravi občutek, pravi ritem in forehand postaja nevarnejši. Mislim, da je bila raven igre veliko boljša, kot v zadnjih tednih. Resda sem v zadnjem mesecu igrala na visoki nadmorski višini, kjer je težko igrati dobro. Ampak mislim, da je bila raven zelo visoka, sploh moje razmišljanje. Ves čas sem se borila,” je zaključila Zidanškova, ki je nato sprejela vlogo navijačice.

Po 20 minutnem premoru je sledil nastop Kaje Juvan, njena tekmica pa je bila Jaqueline Adina Cristian. Juvanova je zaigrala izjemno in prvi niz po 5 dobljenih zaporednih igrah zaključila s 6:2. Drugi niz je bil bolj izenačen, ob glasni podpori s tribun pa je Juvanova dvoboj zaključila po uri in 15 minutah. Drugi niz se je končal s 6:4. “Tamari sem rekla, da naj ona maščuje mene, jaz pa bom njo. In to nam je uspelo. Ko je Tamara prišla do zmage sem si rekla, zdaj sem pripravljena, da jo premagam. Čeprav nisem imel veliko časa za priprave in sem imela nekaj premora pa mi je včerajšnji dvoboj res pomagal. Veliko sem tekla in to je pomagalo. One so bile pod večjim pritiskom. Zato sem igrala bolj agresivno. V ekipni športih se hitro lahko obrne, ena zmaga lahko res naredi razliko. Včeraj so bile razmere bolj počasne, seveda ne mislim na igro dvojic. Pri dvojicah pa je veliko odvisno od partnerske energije. S Tamaro se res dobro razumeva. Tudi njuna igra nama ustreza, saj ne udarjata močno. Danes pa so bile na koncu razmere enostavno prenevarne za igranje,” je rekla Juvanova.

V soboto je bilo vzdušje v Kopru fenomenalno. (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)

Včeraj smo bili zelo razočarani, danes pa je bilo vse drugače. Punci sta se res hitro regenerirali, igrali sta res izjemno. Po veliki borbi je Tamara prišla do pomembne zmage. Ves čas sem jo spodbujal. Bogdanova pa se je bala zmagati. Navijači so jo ponesli do zmage, danes so bili navijači res izjemni. Kaja je od prve točke igrala agresivno in zbrano, ni ji dala niti ene priložnosti. Kaja je sposobna igrati še boljše, prav nič me ni presenetila. Zdaj imamo nekaj prednosti. Tudi v igri dvojic imamo možnosti za zmago. Jutri pričakujem še boljšo igro. Čeprav ne igrata veliko skupaj sta se danes dobro znašli. Danes bomo še enkrat pogledali vseh 6 iger, da postavimo taktiko za jutri,“ je rekel kapetan Andrej Kraševec. Jutrišnja igra dvojic se bo začela ob 11. uri.

Pokal Billie Jean King, finale kvalifikacij, Koper

SLOVENIJA – ROMUNIJA 2:2

Petek:
Juvan – Bogdan 6 : 3, 3 : 6, 4 : 6
Zidanšek – Cristian 1 : 6, 6 : 4, 3 : 6

Sobota:
Zidanšek – Bogdan 3 : 6, 7 : 6(4), 7 : 5.
Juvan – Cristian 6 : 2, 6 : 4
Zidanšek/Juvan – Bara/Nicolescu 4:6, 6:2, 6:4

Vir: Tenis Slovenija