OP ZDA: Đoković s četrto zmago na OP ZDA do 24. naslova v karieri

Novak Đoković (Foto: FB)

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je zmagovalec Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. V finalu je po treh urah in 17 minutah s 6:3, 7:6 (5), 6:3 premagal Rusa Daniila Medvedeva. S 24. naslovom na Grand Slamih se je v absolutni konkurenci izenačil z Avstralko Margaret Court, v moški konkurenci pa z dvema naslovoma več beži Špancu Rafaelu Nadalu.

Novak Đoković (Foto: FB)

Za 36-letnega Beograjčana je bila to v desetem finalu četrta lovorika v New Yorku. Slavil je še v letih 2011, 2015 in 2018. Od prvega Srbovega finala na OP ZDA in hkrati prvega v karieri je minilo 16 let. Poleg štirih naslovov prek luže ima še deset lovorik na OP Avstralije, sedem v Wimbledonu ter tri na Rolandu Garrosu.

Đoković je v finalu igral na 36 od skupno 72 Grand Slamih, torej na vsakem drugem, dobil pa je natanko tretjino odigranih Grand Slamov. Ima še 11 polfinalnih in 10 četrtfinalnih nastopov. S 24. naslovom se je posledično v absolutni konkurenci izenačil z Margaret Court, a je zdaj 81-letna Avstralka 13 turnirjev osvojila pred Odprto ero tenisa, ki se je začela leta 1968.

V moški konkurenci ima Đoković dva naslova prednosti pred Nadalom, ki je od lanskega Rolanda Garrosa ostal pri 22. Švicar Roger Federer jih je osvojil 20.

Srbski as je četrtič v eni sezoni osvojil najmanj tri Grand Slame (2011, 2015, 2021), s čimer je postal rekorder, Federerju je namreč to uspelo trikrat (2004, 2006, 2007).

Hkrati se bo Đoković na današnji posodobljeni lestvici ATP znova povzpel na sam vrh, kjer bo prehitel Španca Carlosa Alcaraza. Tega je v polfinalu ustavil prav Medvedev.

Rus ostaja pri enem osvojenem turnirju velike četverice iz leta 2021, ko je prav na OP ZDA ugnal Đokovića. Srb je bil takrat le zmago oddaljen od sezonskega Grand Slama, kar je v odprti eri uspelo le Avstralcu Rodu Laverju (1969). Medvedev je drugič izgubil v finalu OP ZDA (2019), dva poraza ima tudi na OP Avstralije (2021, 2022).

Đoković je deseti finale v New Yorku začel udarno in že v drugi igri brez izgubljene točke vzel servis Rusu. Ta nikakor ni prišel do priložnosti na Srbov začetni udarec, s katerim je v prvem nizu dobil 21 od 31 točk. Po 48 minutah je bil uvodni niz Đokovićev.

V drugem je bil Beograjčan sprva še bolj zanesljiv na svoj začetni udarec. Prvo točko je izgubil šele v svoji četrti servisni igri, nato pa se večkrat reševal iz zahtevnih položajev. Deloval je bolj utrujeno, medtem ko je Rus vse bolj prevladoval v daljših izmenjavah. Niz je odločila podaljšana igra, v kateri je bil bolj stabilen Đoković.

Rus je po najdaljšem nizu na letošnjem OP ZDA, trajal je kar 105 minut, zaradi bolečin v rami zahteval zdravniški odmor, Đoković pa si je privoščil daljši odmor v garderobi. V četrti igri je Đoković nato prvi prišel do odvzema servisa, a je že v naslednji igri po nekaj neobičajnih napakah oddal servis. Toda Srb je deloval bolje ter nato v šesti igri znova vzel servis tekmecu in po treh urah in 17 minutah zaključil dvoboj. Izid:
– odprto prvenstvo ZDA, grand slam (60 milijonov evrov):
– finale, moški:
Novak Đoković (Srb/2) – Daniil Medvedev (Rus/3) 6:3, 7:6 (5), 6:3.

Vir: Tenis Slovenija, STA