OP ZDA: Đoković ekspresno do 36. finala za Grand Slam

Novak Đoković (Foto: ATP Twitter)

Srbski teniški zvezdnik Novak Đoković je prvi finalist Odprtega prvenstva ZDA v New Yorku. V prvem polfinalu je po dveh urah in 40 minutah s 6:3, 6:2, 7:6 (4) premagal nepostavljenega domačina Bena Sheltona. V finalu se bo drugi nosilec pomeril z zmagovalcem drugega polfinala med Špancem Carlosom Alcarazom in Rusom Daniilom Medvedevim.

Novak Đoković (Foto: ATP Twitter)

Šestintridesetletni Đoković proti mlademu Američanu ničesar ni prepustil naključju. Od samega začetka je nevtraliziral njegovo najmočnejše orožje, servis, in se pričakovano uvrstil v deseti finale na OP ZDA, skoraj natanko 16 let po sploh prvem nastopu na zadnji stopnički turnirja v New Yorku.

V prvem nizu je Shelton stik s 23-kratnim zmagovalcem turnirjev velike četverice držal do 2:2, nato pa je Đoković nanizal tri zaporedne igre in niz odločil po 35 minutah. Za zmago v drugem je potreboval nekaj minut več, a oddal še igro manj z odvzemom servisa v peti in sedmi igri.

V tretjem je že v prvi igri odvzel servis tekmecu, a se je ta na krilih več kot 20.000 gledalcev na osrednjem igrišču vrnil ter izenačil na 4:4 in si v deseti igri tudi priigral žogico za osvojitev niza. Beograjčan jo je ubranil, nato pa v naslednji igri vnovič prišel do “breaka” ter nato potrdil zmago.

“To so dvoboji, ki me navdihujejo, da zjutraj vstanem iz postelje ter tekmujem proti mladim tenisačem in trdo garam kot oni. Grand Slami so tisti, ki štejejo največ in me motivirajo, da na njih igram najboljši tenis. Že po četrtfinalu sem vedel, da bom igral proti Američanu in da ne bo lahko. Vedel sem, da moram ostati zbran v ključnih točkah. Sprva mi je šlo kar gladko, potem pa mi je odvzel servis. Kdorkoli bi lahko dobil tretji niz in tukaj notri je pod zaprto streho postalo zelo glasno. Ponosen sem, da sem izvlekel tretji niz in zmagal,” je v prvi izjavi po koncu dvoboja dejal Đoković.

Srb je blestel predvsem pri svojem začetnem udarcu, sploh ob zadetem prvem servisu, po katerem je dobil kar 84 odstotkov točk. Kot vselej je dobro deloval tudi pri vračanju servisov, saj je na Sheltonovega osvojil 45 od 102 točk.

Za slovitega Srba je bila to v 47. polfinalu na Grand Slamih 36. zmaga. Obe številki predstavljata rekord v moški konkurenci, v finalu pa se bo potegoval za 24. naslov, kar je v absolutni konkurenci uspelo Avstralki Margaret Court. Prav tako 23 jih ima na kontu Američanka Serena Williams.

Đoković bo lovil četrti naslov v New Yorku, kjer ima najslabši izkoristek finalnih nastopov. Na zadnji stopnički je namreč izgubil kar šestkrat, nazadnje leta 2021, ko ga je ugnal Medvedev. Takrat se je Đoković potegoval za sezonski slam oziroma naslove na vseh turnirjih velike četverice v enem letu.

To je doslej v Odprti eri (od leta 1968) uspelo le Avstralcu Rodu Laverju (1969). Srb se mu letos ne bo priključil, saj je izgubil v finalu Wimbledona proti Špancu Alcarazu. Je pa Đoković edini tenisač, ki bo tretjič v karieri v eni sezoni igral v finalih vseh turnirjev za Grand Slam. To mu je uspelo še leta 2015.

“Disciplina je vse. Pravzaprav gre za kombinacijo volje ter jasne vizije, kaj želiš doseči na kratek in dolgi rok. Blagoslovljen sem, da že tako dolgo igram, a še naprej mislim, da lahko nekaj ponudim temu športu. Igral bom v še enem finalu. Seveda si obetam najtežji dvoboj ravno v nedeljo, kdorkoli mi bo že stal nasproti. Danil me je tu že premagal pred dvema letoma. Na OP ZDA je eden najbolj konstantnih igralcev, Carlos pa je za 20-letnika osvojil že ogromno, je super za naš šport. Drugi polfinale si bom ogledal z nogami v zraku ter pokovko in okusno pijačo v rokah,” je še dodal 36-letnik.

Za Sheltona je bil to prvi nastop med najboljšo četverico na Grand Slamih. Na začetku leta je denimo igral še v četrtfinalu OP Avstralije.

Odprto prvenstvo ZDA, Grand Slam (60 milijonov evrov):
– moški:
– polfinale:
Carlos Alcaraz (Špa/1) – Daniil Medvedev (Rus/3) sobota, 1.00;
Novak Đoković (Srb/2) – Ben Shelton (ZDA) 6:3, 6:2, 7:6 (4).

Vir: Tenis Slovenija, STA