OP Avstralije: Tamara in Kaja začenjata v ponedeljek

V nedeljo se bo v Melbournu začel prvi turnir za grand slam v sezoni. V posamični konkurenci bosta v ponedeljek v prvem kolu nastopili tudi Tamara Zidanšek (99. WTA) in Kaja Juvan (109. WTA).

Tamara Zidanšek proti Podorski. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Tamara Zidanšek je pred prihodom v Melbourne igrala na turnirju v Hobartu in izgubila v prvem kolu. Od nje je bila boljša Anna Karolina Schmiedlová. V prvem kolu na OP Avstralije je njena tekmica Argentinka Nadia Podorska (63. WTA). To bo njun tretji medsebojni dvoboj, leta 2016 je na obeh zmagala Zidanškova. “Nisem vedela, da sva že igrali. Ne spomnim se teh dveh dvobojev, kar je redkost zame. Sva vrstnici, saj sva istočasno igrali na mladinskih turnirjih. Leta 2020 je igrala v polfinalu Rolanda Garrosa, meni je to uspelo leto kasneje. Imava podobno kariero. Ni skrivnosti. Pomembna bo dnevna forma,” je dejala Zidanškova in nadaljevala: V Melbournu je vedno lepo, vse bolj je tudi vroče. Nisem imela posebnih težav s prilagajanjem na časovno razliko, dobro se počutim in se veselim ponedeljkovega starta. Za uvod je zame to dober žreb, res pa je, da na glavnem turnirju za grand slam ni preproste ovire, vsakič moraš igrati na vso moč. Priprave sem opravila na Kanarskih otokih. Dobro je bilo, da sem igrala v Hobartu. Potrebujem več tekem, da pridem v ritem. Lahko tudi poizkušam novosti, ki smo jih vpeljali na treningih. Vem, kaj moram popraviti in kaj sem morala popraviti do prve tekme. Opravili smo kar nekaj kakovostnih treningov.” Zidanškova na glavnem turnirju OP Avstralije nastopa šestič zapored, najdlje je prišla leta 2022, ko je izpadla v tretjem kolu.

Kaja Juvan je dobila na papirju težjo tekmico. Igrala bo z Rusinjo Anastasijo Potapovo (27. WTA). Rusinja je nekaj mesecev mlajša, tako da se dobro poznata iz mladinske kategorije. Na lanskem dvoboju v drugem kolu Wimbledona je z 2:0 zmagala Potapova. “Priprave za novo sezono sem opravila v Barceloni. Opravili smo dobro delo, tako da lahko rečem, da sem dobro pripravljena na novo sezono. Prvi dvoboj me čaka v ponedeljek. Vreme je super, vzdušje prav tako. Komaj čakam na začetek prvega dvoboja,” je iz Avstralije sporočila Kaja Juvan, ki letos petič zapored igra na glavnem turnirju OP Avstralije. Najdlje je prišla leta 2021, ko je izpadla v tretjem kolu.