Odzivi: Marko Por komaj čaka zaključni turnir, Maja Matevžič in Robi Cokan o pomembni izkušnji

Konec januarja in v začetku februarja so v različnih evropskih mestih potekala tekmovanja z imenom Winter cup. Gre za evropska ekipna prvenstva v kategorijah do 12, 14 in 16 let. Najbolj uspešna je bila ekipa 16-letnikov, ki je v Italiji osvojila 2. mesto in se uvrstila na zaključni turnir.

Slovenci do 16. leta starosti navdušili v Italiji.

Gre za talentirano generacijo, ki je osvajala kolajne v kategorijah do 12 in 14 let, izstopata predvsem lanski evropski prvak do 14 let Svit Suljić in leto dni starejši Žiga Šeško. Trener Marko Por je poleg njiju v Italijo odpeljal še Jureta Šiftarja. Slovenija je najprej premagala Veliko Britanijo, nato Italijo, v finalu pa izgubila s Portugalsko. “Zadovoljen sem z igro naših fantov. Med posamezniki sta igrala Suljić in Šeško, pohvalil pa bi tudi Šiftarja, ki je bil tokrat tretji igralec. Jure je visok kar 193 centimetrov, tako da je bil dober partner na treningu preostalima igralcema. O Suljiću smo veliko govorili že v prejšnjih letih, rad pa bi omenil, da je zelo napredoval tudi Šeško. Ima zelo kakovosten servis. V finalu je bil proti Portugalcu zelo blizu zmage, a je imel nekaj smole. Verjamem, da mu je zmanjkalo tudi nekaj energije, saj je imel pred tem dva zelo težka dvoboja z Britancem in Italijanom. Oba je tudi dobil. Komaj čakam zaključni turnir, saj gre za res talentirane fante, na katere lahko v prihodnosti resno računamo,” je bil zadovoljen z videnim trener in predsednik Strokovnega sveta pri Tenis Sloveniji, Marko Por.

Vrstnice so tekmovale na Poljskem. Trener je bil Daniel Šantl, v slovenskem dresu pa so zaigrale Alja Senica, Kaja Kadak Ocvirk in Beti Butina Jazbec. Po porazu v prvem kolu s Srbijo, odločila je igra dvojic, so nato premagale Ukrajinke in izgubile s Švico. To je zadostovalo za končno 6. mesto.

Preberite tudi:
TE: Šeško, Suljić in Šiftar so se prebili na zaključni turnir najboljših osem držav

V kategoriji do 14 let so dečki nastopali v Italiji. Trener je bil Igor Rorič, igralci pa Mark Pavčič, Jaša Pečovnik in Matija Kozjak. Fantje so izgubili v prvem kolu s Ciprom, nato pa še z Italijo in Hrvaško. S tem so osvojili 8. mesto.

Bolj uspešne so bile vrstnice, ki so igrale na Češkem. Trenerka je bila Maja Matevžič, igralke pa Sara Kovačevič, Nika Štor in Brina Stamejčič Milovanović. Slovenija je v prvem kolu premagala Moldavijo, v drugem pa je morala priznati premoč Češki. V tekmi za tretje mesto je bila Srbija nato boljša s 3:0, tako da je bila Slovenija četrta. ”Deklice do 14 let so v Rakovniku prikazale dober tenis. Moldavijo so gladko premagale in opravile svoje delo več kot odlično. Češka in Srbija nista dovolili presenečenja, saj so njihove prve igralke med najboljšimi v Evropi. Visoka raven tenisa, igranje z najboljšimi in nabiranje izkušenj so odlična popotnica za naše punce,” je dejala trenerka Maja Matevžič.

Maja Matevžič s svojimi varovankami na Češkem.

Pri 12-letnikih pa so dečki nastopali v Nemčiji. Trener je bil Robi Cokan, igralci pa Ian Suljić, Vid Pušlar in Žan Ramovš. V prvem kolu so morali priznati premoč Avstrijcem, nato so bili boljši od Luksemburžanov, po porazu z Dansko pa so osvojili končno 6. mesto. “To je bila zelo dobra izkušnja za fante. Gre za super generacijo. Bili so najmlajši na tekmovanju, tako da se je poznala razlika v biološki starosti v primerjavi z najboljšimi reprezentancami. Lahko rečem, da smo dosegli svoj maksimum. Pet reprezentanc je bilo za razred boljših, ostale pa nam je uspelo premagati. Zato sem z rezultatom zadovoljen. Fantje so se borili, predvsem pa so dobili prepotrebne izkušnje. Mislim, da bosta vsaj dva fanta v ekipi za Winter cup tudi naslednje leto. Ta izkušnja jima bo pomagala. Fantje so se lahko primerjali z najboljšimi, tako da so videli, kaj vse morajo še narediti za napredek. To je bila za njih res pomembna izkušnja,” je dejal trener Robi Cokan.

Pri 12-letnicah, ki so igrale v Avstriji, je bil trener Marko Por. Igrale so Eva Tita Lunder, Tara Milanovič in Brina Bohorič. V prvem kolu je Slovenija izgubila z Avstrijo, v tekmi za 5. mesto pa so bile naše mlade igralke boljše od Madžark.

Vir: Tenis Slovenija