O Youzhnyju: “Je pravi vzor ruskim tenisačem”

Youzhny se tenisa ni naveličal. (Foto: spbopen.ru)

Youzhny se tenisa ni naveličal. (Foto: spbopen.ru)

Osrednja tema letošnjega turnirja v St. Peterburgu je zagotovo teniško slovo domačina Mikhaila Youzhnyja. Uradna spletna stran ATP-ja je ob slovesu nekdanjega člana elitne 10-terice nekatere tenisače povprašala, kakšen je njihov odnos z Rusom oz. kakšno mnenje so si o njem ustvarili v letih, ki so jih skupaj z njim preživeli na turneji.  

Tenisači so o Youzhnyju spregovorili z izbranimi besedami. (Foto: spbopen.ru)
Tenisači so o Youzhnyju spregovorili z izbranimi besedami. (Foto: spbopen.ru)

Evgeny Donskoy: “Ko sem prišel med najboljše, sem mu rekel: »Poglej, ne morem se tako počutiti. Lahko ti plačam takoj ali pa dam vsaj nekaj Borisu (op. Boris Sobkin – trener Donskoyja in Youzhnyja). Vedno mi je nekaj pisal in bil v pomoč…ko sem pred letom dni izgubljal na Odprtem prvenstvu Avstralije in sem imel nekaj hudih trenutkov zaradi družinskih težav, je bil vselej z mano in mi pisal, da mi lahko pomaga, če bom karkoli potreboval. Vedel je, da je bila moja samozavest na dnu. No, dva tedna po tem sem ugnal Federerja.”

Miloš Raonić: “Prvo kot prvo, gre za izjemno osebo. Tako Mikhail kot tudi njegov trener Boris sta bila ena od tistih, ki sta bila do mene najbolj prijazna v času, ko sem se prebil na ATP turnejo. Ves čas je bil zraven, vedno je našel svoje priložnosti, si jih tudi kreiral, igral odlično in res je pravi privilegij, da je bil del turneje. “

Tomas Berdych: “Poznam ga že odkar sem začel svojo profesionalno pot in lahko bi rekli, da gre že za lepo število let. Dolgo časa je bil del turneje. Dosegel je veliko, meni pa predvsem vedno predstavljal zelo, zelo težkega nasprotnika.”

Karen Khachanov: “Ko je bil v svoji najboljši formi, je igral zelo dobro, premagoval najboljše in bil nekaj časa tudi član elitne 10-terice. Je pravi vzor ruskim tenisačem. Dvakrat je osvojil Davisov pokal. Ko je bil mlajši, je bil hitrejši in udarjal bolj ravno ter močno, vselej pa je bil težko premagljiv. Skupaj z Borisom sta mi vedno pomagala z dobrimi nasveti.”

Nicolas Kiefer: “Ko sem ga videl, sem ga najprej vprašal, če še kar igra in odgovoril mi je, da ljubi ta šport in da mu je super. Kot vidite, je zelo tekmovalen, a hkrati uživa.”