Nova zvezda je rojena – Carlos Alcaraz v četrtfinalu US Opna

Osemnajstletni Španec Carlos Alcaraz je po mnenju mnogih strokovnjakov nova zvezda na teniškem nebu. Uspeh proti tretjemu nosilcu Grku Stefanosu Tsitsipasu je sinoči na Odprtem prvenstvu ZDA dopolnil s prebojem v četrtfinale. V petih nizih je premagal Nemca Petra Gojowczyka.

ALCARAZ USOPEN 03092021 12313 1 1 1024x512 - Nova zvezda je rojena - Carlos Alcaraz v četrtfinalu US Opna
Carlos Alcaraz (Foto https://tennishead.net/)

Alcaraz je postal najmlajši igralec v moderni dobi tenisa, ki se mu je na turnirju velike četverice v New Yorku uspelo prebiti tako daleč. V njegovi domovini ga že primerjajo z Rafaelom Nadalom in drugimi člani nekoč velike četverice ter mu obljubljajo svetlo prihodnost.

“Vem, da v Španiji veliko govorijo o meni, a se trudim, da o tem ne razmišljam. Moj fokus je tu v New Yorku in želim uživati vsak dan posebej,” je odgovoril mladi Španec na vprašanje novinarja po dvoboju. “Težko je igrati zaporedna dvoboja na pet nizov. Moja želja je, da ostanem čim dlje v igri. Pred prihodom v ZDA nisem razmišljal o četrtfinalu, a glede na to, da igram dobro, sem začel uživati in ta občutek želim čim večkrat ponoviti.”

Alcaraz, za katerega že dlje časa skrbi Juan Carlos Ferrero, se bo v naslednjem krogu srečal s tri leta starejšim Kanadčanom Felixom Augerjem Aliassimom, ki je pred leti prav tako veljal za novo zvezdo na teniškem nebu.

Kanadčan je premagal domačina Francesa Tiafoeja s 3:1, Nizozemec Botic van de Zandschulp, 117. na svetovni lestvici, je bil boljši od Argentinca Diega Schwartzmana, drugi igralec na svetu Daniil Medvedev pa ni imel težav z Britancem Danom Evansom.

Petindvajsetletni Nizozemec, naslednji tekmec Medvedeva, je postal šele tretji kvalifikant v zgodovini OP ZDA (kvalifikacije so prvič izvedli leta 1982), ki se je prebil v četrtfinale. Pred letošnjo sezono ni dobil niti enega obračuna na najvišji ravni ATP, v karieri pa je tako v posamični kot konkurenci dvojic zaslužil skupaj 409.200 evrov. Samo z uvrstitvijo v četrtfinale bo v žep pospravil 357.700 evrov.

Medvedev v New Yorku še ni oddal niza. Od Wimbledona je dobil 15 obračunov ob le dveh porazih. Na OP ZDA ima v zadnjih letih lepe spomine, manjka pa pika na i. Leta 2019 je v finalu po epskem obračunu izgubil proti Nadalu, lani pa je v polfinalu proti kasnejšemu zmagovalcu, Avstrijcu Dominicu Thiemu.

Vir: Tenis Slovenija, STA