Najmlajši so se družili in trenirali v Portorožu

Slovenski reprezentanti U12 bodo na obračun z Avstrijo morali še počakati. (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)

V času teniškega festivala je Tenis Slovenija organizirala priprave za nekatere reprezentančne selekcije. Prvi teden so bili na Obali članski reprezentantje, drugi konec tedna pa najmlajši člani velike teniške družine.

Priprave najmlajših uspele odlično. (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)

Na peščenih igriščih v Portorožu se je potilo šest deklet in šest fantov, ki nastopajo v kategoriji do 12 let. Pri dečkih so bili prisotni Žiga Šeško, Svit Suljić, Luka Petrović, Maksim Despotović, Jaka Rakar in Patrik Semenič. Pri dekletih pa Beti Butina Jazbec, Ela Plošnik, Zala Bizjak, Sara Mihelčič, Zoja Peternel, Tara Murshed.

Poleg teniškega napredka pa je bil to tudi korak k večji povezanosti mladih igralcev in igralk, saj so to tekmovalci, ki bodo ob dobrem delu tudi v prihodnosti verjetno člani reprezentančnih selekcij. “Namen priprav je bilo združevanje in skupni trening najboljših v tej kategoriji ter priprava na bližajoče ekipno prvenstvo Nations cup do 12 let v Italiji. Na pripravah smo najprej opravili splošno ogrevanje v obliki teka, gimnastičnih vaj in atletske abecede, nato pa še specifično ogrevanje z raznimi nalogami za hitrost in koordinacijo. Na dopoldanskem treningu smo jih seznanili z vajami za zanesljivost in natančnost v igri z osnovne črte ter z igro na točke brez servisa. Na popoldanskem treningu pa smo vadili igro dvojic, mešanih dvojic ter posamezno,” je zanimiv dan opisal glavni trener, Daniel Šantl. Dvanajsterica je obiskala tudi VIP prostor, kjer je tisti dan potekal dobrodelni turnir prav za pomoč najmlajšimi teniškim igralcem v Sloveniji.

Reprezentanca do 12 let (trije fantje in tri dekleta) se bo od 14. do 20. septembra 2020 udeležila ekipnega tekmovanja Lampo Trophy v Rezzatu Italija. Na ekipnem tekmovanju bodo sodelovale reprezentance Italije, Švice, Madžarske in Slovenije. Za Slovenijo so prijavljeni Žiga Šeško, Svit Suljić, Luka Petrović, Ela Plošnik, Beti Butina Jazbec in Alja Senica.

Med izbranci je tudi Žiga Šeško, aktualni državni prvak v kategoriji do 12 let.

Žiga Šeško se najbolj zanese na svojo backhand paralelo. (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)

Žiga nam lahko za začetek poveš nekaj več o sebi?
Star sem 12 let, doma sem iz Hrastnika. Doma smo v stolpnici. Imam mlajšega brata. Tenis igram v domačem rekreativnem klubu, prijavljen pa sem za TK As Litija. Tam sem trikrat na teden. Moj trener je Denis Bovhan s katerim trenirava 5x na teden, pomaga mi pa tudi oče. Oče je kot oče prijazen, kot trener pa je zelo strog, ker hoče od mene največ. Večina mojih sošolcev igra nogomet, teniških igralcev praktično ni.

Zakaj si izbral tenis?
Igram ga od 4. leta. Moj oče je igral tenis rekreativno in po njegovem treningu sva igrala tudi midva. Tako sem se naučil igrati tenis in moj cilj je zmagovanje.

Zdaj pridno treniraš. Se zgodi kdaj, da se ti ne ljubi na trening?
To se mi zgodi redko. Če se mi slučajno ne ljubi na trening grem pod mrzel tuš. Tako se zbudim in grem na trening.

Lahko razkriješ svoje največje uspehe?
Z reprezentanco smo bili na Češkem drugi v Evropi, bil sem tudi v polfinalu na Smrikva Bowl. Letos pa sem bil državni prvak tako poleti kot tudi pozimi.

Kateri udarec ti je najbolj všeč?
Serviram kar dobro. Če dobim potem nazaj slabšo žogo zelo rad udarim bekend paralelo. To je moj najboljši udarec in z njim si naredim veliko prednost.

Za koga navijaš?
Za Rogerja Federerja. Ker se mi dopade njegova tehnika, kako se obnaša in ker ne meče loparjev.

Kaj pa ti, jih mečeš?
Kdaj pa kdaj ga vržem, ko se razjezim. Drugače pa ne. Če ga večkrat vržem me na to opozorita tudi starša (smeh).

Kakšni so tvoji cilji?
Zdaj so moji cilji povezani s turnirji do 14 let. Dolgoročno pa bi bil rad prvi na ITF lestvici in potem tudi prvi na svetu.

Vir: Tenis Slovenija