Na turnirju WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana kar 10 Slovenk

Slovenke so pripravljene na nastop na domačem turnirju serije WTA 125.

Jutri se začne tretji turnir Zavarovalnica Sava Ljubljana. V glavnem turnirju bo nastopilo kar 8 Slovenk, v kvalifikacijah pa še 2. Prva nosilka je Slovakinja Anna Karolina Schmiedlova. Danes je bil v Ljubljani v Areni Mime Jaušovec opravljen žreb, sledila je zabava igralk, jutri pa so na sporedu kvalifikacije in tudi nekateri dvoboji prvega kola glavnega turnirja WTA Zavarovalnica Sava Ljubljana.

Žreb, pri katerem je pomagala Kaja Juvan, je določil, da bosta Tamara Zidanšek in Kaja Juvan igrala proti kvalifikantkama. Tudi Živa Falkner bo igrala proti kvalifikantki. Veronika Erjavec bo zaigrala proti Rusinji Eriki Andreevi, Dalila Jakupović bo imela v prvem kolu na drugi strani mreže Poljakinjo Katarzyno Kawa, Nina Potočnik pa drugo nosilko Aliono Bolsovo. Španka je letos dobila turnir WTT v Kopru. Pia Lovrič bo igrala proti Madžarki Nataliji Szabanin. Proti madžarski igralki pa bo igrala tudi najmlajša Ela Nala Milić, njena tekmica je Dalma Galfi.

Dve mladi Slovenki pa bosta igrali v kvalifikacijah. 15-letna Ela Plošnik bo poizkušala presenetiti Američanko Ashley Lahey , 14-letna Zoja Peternel pa bo igrala s Čehinjo Michaelo Bayerlovo. Jutri bodo od Slovenk v Areni Mime Jaušovec igrale Nina Potočnik (ne pred 12.30), Pia Lovrič (ne pred 14.30) in Kaja Juvan v igri dvojic (ne pred 16.30). V Tivoliju bo Zoja Peternel igrala ob 10.30, Ela Plošnik pa takoj za njo. Tam bosta dvoboj dvojic odigrali tudi Veronika Erjavec in Dalila Jakupović. “Najprej bi nagovoril osem Slovenk v glavnem delu turnirja, saj je to tisto, za kar ta turnir organiziramo. Ne moremo biti bolj srečni, da se je točno to zgodilo. Nam ni v interesu, da sem pride Serena Williams, nam je v interesu, da je osem Slovenk v glavnem delu turnirja in naš glavni cilj je izpolnjen,” je za uvod na novinarski konferenci po koncu žreba dejal direktor turnirja Gregor Krušič.

“Najprej bi se rada zahvalila vsem, ki so sodelovali pri organizaciji tega turnirja. Takšne priložnosti v mojem mestu še nisem imela. To bo neka nova izkušnja. Vedno sem uživala v Portorožu, tako da verjamem, da bomo punce uživale tudi v Ljubljani. Razmere bodo posebne, ampak jaz bom to poizkušala izkoristiti. Verjamem, da bom imela tudi podporo s tribun. Želje so visoke, ampak na turnir bom šla kot na vsakega drugega. Želim biti mirna. Želim ostati v dobri pripravljenosti. Verjamem, da mi gre lahko dobro na turnirju,” je dejala Kaja Juvan, ki je na OP ZDA prišla do tretjega kola. “Vsaka izmed nas se bori, da se pokaže v čim boljši luči. Želimo pokazati, to kar znamo. Podpora domačih navijačev je tudi pomembna. Vse Slovenkam privoščim dober rezultat. Tekmice ne poznam, nisem je še videla igrati. Slišala sem za njo, to pa je tudi vse. S trenerjem bova pogledala nekaj njenih dvobojev. V dvoboj bom šla čim bolj sproščeno in poizkušala pokazati, kaj znam,” je rekla Veronika Erjavec, ki je v zadnjem obdobju zelo napredovala.

Živa Falkner: “Rada bi se zahvalila za povabilo. Upam, da bo to en dober turnir. Pričakujem dobro vzdušje in naj zmaga najboljša.”

Pia Lovrič: “Vesela sem, da sem prejela povabilo za igranje na tem turnirju. Vesela sem, da lahko igram doma. Vsak teden smo v drugi državi, tako da bo prijetno igrati pred domačimi gledalci. Veselim se te priložnosti.”

Ela Nala Milić:Slovenske igralke bomo dale vse od sebe. Res imamo lepo priložnost, da lahko igramo pred domačimi gledalci. Vsaka zmaga veliko pomeni. Vsaka tekme je nova priložnost za dokazovanje. Lepo bo igrati doma, nekaj nas je prav iz Ljubljane. To je res lepa priložnost.”

Ela Plošnik: “Vabila nisem pričakovala. Zdaj, ko sem ga dobila, pa lahko rečem, da sem res hvaležna. Dala bom vse od sebe. Mogoče se od nas ne pričakuje veliko, smo pa lahko zato bolj sproščene na igrišču. Potrudila se bom in uživala na igrišču.”

Zoja Peternel: “Nisem mogla verjeti, da sem prejela povabilo. Res sem vesela, da sem dobila priložnost za igranje na tako velikem turnirju. Da bom lahko igrala s profesionalnimi igralkami. Danes sem že igrala na Areni Mime Jaušovec. Res je poseben občutek igrati v središču Ljubljane. Res je lepo.”

Prva nosilka je Slovakinja Anna Karolina Schmiedlova. Stara je 28 let, v karieri pa je osvojila tri turnirje WTA. Na lestvici WTA je bila najvišje uvrščena leta 2015, ko je bila 26. Letos je na OP Francije izpadla v 4. kolu, ko je bila od nje boljša Američanka Coco Gauff. Na Trgu republike, ki ima posebno mesto v slovenski zgodovini, se bo teniško dogajanje začelo vsak dan ob 10.30, polfinala bosta v soboto 16.9. od 12. ure dalje, finale pa bo na sporedu v nedeljo 17.9. ob 15. uri. Naj še enkrat poudarimo, na Trgu republike bodo gledalci uživali v dvobojih od ponedeljka do nedelje. Turnir bo v živo prenašal Sportklub.

Na drugi lokaciji v Tivoliju se bodo dvoboji prav tako začenjali ob 10.30. Na igriščih TC Tivoli bodo dekleta igrala od ponedeljka do petka, zaključek od četrtfinala posameznic naprej pa bo v celoti na Trgu republike. Vstopnice za prizorišče v centru mesta so že na voljo, v Tivoliju pa bo ogled brezplačen.

Singles main draw

Order of play

Doubles main draw

Singles qualifying draw

Vir: Tenis Slovenija