Na Mastersu v Parizu četverica za dve mesti v Torinu

V Parizu ta teden poteka zadnji od devetih Mastersov v teniški sezoni 2022. Za dve mesti na zaključnem turnirju se borijo še štirje igralci, medtem ko si je šesterica že izborila nastop v Torinu. Tam bo najboljša osmerica nastopila med 13. in 20. novembrom.

paris masters 13000 - Na Mastersu v Parizu četverica za dve mesti v Torinu

V boju za zadnji dve mesti najbolje kaže Kanadčanu Felixu Auger-Aliassimu in Rusu Andreyju Rublevu. V tej sezoni sta zbrala 3645 oz. 3450 točk.

Auger Aliassime, osmi nosilec v francoski prestolnici, je po treh lovorikah v oktobru (Firence, Antwerpen, Basel) le še dve zmagi oddaljen od prvega nastopa med najboljšo osmerico v karieri. V prvem krogu bo 21-letnik prost, v drugem pa se bo danes pomeril proti Mikaelu Ymeru.

Rublev je bil v prvem krogu kot sedmi nosilec prav tako prost, v drugem pa se je udaril z Američanom Johnom Isnerjem. Za neposredni preboj v Torino Moskovčan potrebuje polfinalni nastop.

Teoretične možnosti imata še Američan Taylor Fritz (2955) in Poljak Hubert Hurkacz (2870). Oba bi morala za nastop na zaključnem turnirju osvojiti lovoriko v pariški dvorani Bercy.  Odločitev o končnem seznamu potnikov v prestolnico Piemonta bi utegnila pasti že v osmini finala, saj sta morebitna para Hurkacz-Rubljov ter Auger-Aliassime-Fritz.

Edini scenarij, po katerem Kanadčan ne bi igral v Torinu, bi bil turnirska zmaga Američana Taylorja Fritza, pri čemer bi moral slednji v polfinalu premagati prav Rubleva. Hurkacz bi moral ob turnirski zmagi upati na hiter izpad neposrednih tekmecev v lovu na Torino.

Tja so sicer že uvrščeni Španca Carlos Alcaraz in Rafel Nadal, Grk Stefanos Tsitsipas, Norvežan Casper Ruud, Rus Daniil Medvedev ter zmagovalec letošnjega Wimbledona, Srb Novak Đoković. Petintridesetletni Beograjčan je na lestvici izidov v letu 2022 šele deseti, a pravilo ATP omogoča zmagovalcem katerega od turnirjev za Grand Slam neposredni nastop na zaključnem turnirju, v kolikor sezono končajo med 20 najboljšimi na svetu.

Vir: Tenis Slovenija, STA