Mats Wilander: “Takšno je stanje v tenisu in glede tega ne moremo storiti prav ničesar.”

Pred teniškim Odprtim prvenstvom Avstralije smo dobili edinstveno priložnost za ekskluzivni pogovor z Matsom Wilanderjem, bivšim prvim igralcem sveta, ki je v karieri osvojil 7 Grand Slam turnirjev (in še enega v konkurenci dvojic, kjer ima skupno 7 turnirskih zmag), 33 ATP turnirjev in je bil finalist zaključnega turnirja najboljših. Večkrat je osvojil tudi Davisov pokal (1984, 1985, 1987).

Intervjuje s svojimi strokovnimi komentatorji je omogočil Eurosport.

Mats Wilander 4 Credit Antoine Couvercelle 1024x683 - Mats Wilander: "Takšno je stanje v tenisu in glede tega ne moremo storiti prav ničesar."
Mats Wilander (Credit Antoine Couvercelle)

TENIŠKI SVET: Kaj je glavni razlog, da igralci v tenisu po tekmi analizirajo potek srečanja? Novinarske konference so obvezne in tisti, ki jih odklonijo, morajo plačati kazen. Pri nogometu, recimo, se temu vprašanju izogibajo …

MATS WILANDER: Pri tenisu je drugače, ker sta samo dva igralca, zato se zelo hitro najde razlog za poraz ali zmago. Pri nogometu je več igralcev, kar pomeni, da posameznik težko govori o poteku srečanja, brez da bi krivil druge. V tenisu je lahko reči: “Nisem bil dovolj dober. To sem storil narobe.” To je za tenisače nekaj zelo naravnega.

TENIŠKI SVET: Björn Borg je zelo na tekočem s tenisom in je pred kratkim opozoril na italijanske tenisače. Kakšno je tvoje mnenje o stanju italijanskega tenisa z igralci, kot so Matteo Berrettini, Jannik Sinner in Fabio Fognini?

MATS WILANDER: Jannik Sinner bo nekoč nedvomno osvojil Grand Slam, Matteo Berrettini bo prav tako imel priložnosti, nisem pa prepričan, če že zdaj ali kasneje. Nisem presenečen nad njunimi dobrimi rezultati, Fabio Fognini pa se je že več kot dokazal kot izvrsten tenisač. Zabavno je gledati vse te dobre tenisače. Zaslužijo si. Vsi so zelo atraktivni.

TENIŠKI SVET: Misliš, da je Jannik Sinner pripravljen na drugi teden Grand Slama?

MATS WILANDER: Vsekakor. To je pokazal že proti Rafaelu Nadalu v Roland Garrosu. Na pravi poti je. Trda podlaga mu je prav tako pisano na kožo, ampak težko bi rekel, da bo konstantno zmagoval na večjih turnirjih, ker bi moral premagati igralce kova Dominic Thiem, Rafael Nadal in Novak Đoković. To so zahtevne tri tekme, sploh če jih dobiš zapored. Lahko pa na vsake toliko preseneti koga izmed omenjene trojice.

Mats Wilander Foto Eurosport 1 1024x682 - Mats Wilander: "Takšno je stanje v tenisu in glede tega ne moremo storiti prav ničesar."
Mats Wilander (Foto Eurosport)

TENIŠKI SVET: Tri imena, ki bodo dominirala na začetku sezone 2021?

MATS WILANDER: Rafael Nadal, Novak Đoković in Dominic Thiem. Pri ženskah pa Naomi Osaka, Ashleigh Barty in Serena Williams. Drugačen scenarij bi bil veliko presenečenje.

TENIŠKI SVET: Če se zgodi, da turnirji v prvi polovici leta 2021 ne bodo imeli gledalcev na tribunah, je to priložnost za nižje uvrščene tenisače? Bomo videli več presenečenj?

MATS WILANDER: Mislim, da ne. Na Odprtem prvenstvu Združenih držav Amerike smo z zmago Dominica Thiema videli, da zmagujejo še vedno isti tenisači, naj bo to z gledalci ali brez. Priprave na letošnjo sezono so bile slabše, ampak mislim, da ne bomo videli prav veliko presenečenj.

TENIŠKI SVET: Bomo letos imeli vsaj približno “normalen” teniški koledar?

MATS WILANDER: Ne vem. Odvisno bo od cepiva, ampak to je že veliko širše vprašanje. Upam, da jim bo uspelo.

Mats Wilander Foto Eurosport 3 1024x683 - Mats Wilander: "Takšno je stanje v tenisu in glede tega ne moremo storiti prav ničesar."
Mats Wilander (Foto Eurosport)

TENIŠKI SVET: Kar nekaj tenisačev je znanih po svojih dobrodelnih organizacijah. Zakaj misliš, da je tega danes toliko in ali je bilo enako v času, ko si bil na ATP turneji? si imel dobrodelno organizacijo?

MATS WILANDER: Kaj pa vem, jaz sem imel manjšo dobrodelno organizacijo, ampak ne v tistem času, ko sem igral. Malo kasneje. Mislim, da je to odlično za sodobni tenis, najboljši profesionalni atleti namreč vedo, da lahko naredijo spremembo. Njihov vpliv je izjemen. Zberejo lahko veliko denarja za dober namen. To je zelo naravna poteza za uspešnega profesionalnega atleta. To se mi zdi odlično.

TENIŠKI SVET: V zadnjih letih so turnirji še povečali denarne sklade. Si kdaj želiš, da bi bile nagrade tako visoke v času, ko si zmagoval na največjih turnirjih? Se ti zdi prav, da zmagovalci prejmejo tako visoke zneske?

MATS WILANDER: Ne, ne (smeh). Nikoli se ni šlo o tem. Ne bi mi moglo biti bolj vseeno za denar.

TENIŠKI SVET: Zakaj misliš, da je povprečna starost Grand Slam zmagovalcev danes toliko višja kot v preteklosti?

MATS WILANDER: Nisem prepričan, iskreno. Verjetno, ker je šport postal bolj fizičen in za zmago na Grand Slam turnirju morajo biti tenisači v izvrstni pripravljenosti. To pa traja nekaj časa. Potem pa je tukaj še mentalni del, ki naredi razliko. V našem času bi verjetno lahko igrali dlje, ampak tega takrat nismo počeli. Danes imajo tenisači več energije, da se obdržijo na ATP turneji. Ne vem, kako uspeva recimo Rafaelu Nadalu, Novaku Đokoviću, Rogerju Federerju in tudi Sereni Williams. Ampak jim uspeva!

Mats Wilander 3 Credit Antoine Couvercelle 1024x683 - Mats Wilander: "Takšno je stanje v tenisu in glede tega ne moremo storiti prav ničesar."
Mats Wilander (Credit Antoine Couvercelle)

TENIŠKI SVET: Kako bi komentiral medijski odziv na poteze Novaka Đokovića?

MATS WILANDER: Novak je perfekcionist, ki jasno izraža svoje mnenje. Kadar nekdo jasno izrazi svoje mnenje, lahko določeni to vzamejo kot kritiko. Mislim, da je dobro, kar počne. Craigu Tileyju so igralci povedali, kaj jih moti, zato da so lahko izboljšali pogoje za pripravo na OP Avstralije. Vsi iščejo popolnost. Čestitam Novaku za to, da mu je mar.

TENIŠKI SVET: Na papirju je pravično, da imajo vsi enake pogoje, toda direktor turnirja Craig Tiley meni, da je najboljšim na svetu povsem naravno zagotoviti boljše pogoje. Kako komentiraš njegovo izjavo?

MATS WILANDER: Strinjam se z njim. V tenisu kot individualnem športu je bilo vedno tako. Če si najboljši, igraš na največjem igrišču ob najboljšem času, ker te ljudje želijo videti igrati. Serena Williams je začela kot nihče, nato je začela zmagovati in je postala šampionka, zato zdaj uživa v boljših pogojih. Rafael Nadal in Novak Đoković prav tako. Takšno je stanje v tenisu in mislim, da glede tega ne moremo storiti prav ničesar.

TENIŠKI SVET: Kdaj si nazadnje igral tenis?

MATS WILANDER: Pred štirimi dnevi. Igram 5 dni na teden, po 2-3 ure na dan, ker učim tenis. Nenehno igram.

TENIŠKI SVET: Boš v kratkem igral kakšno ekshibicijsko tekmo?

MATS WILANDER: Ne, nič nimam v načrtu. Tudi v Avstraliji nisem. Sem v studiu v Londonu, kjer komentiram.