Margaret Court: “Mislim, da me Serena Williams nikoli ni občudovala”

Rekorderka po številu osvojenih teniških turnirjev za veliki slam, Avstralka Margaret Court, ne verjame, da jo je Američanka Serena Williams kdaj “občudovala”. Obenem trdi, da je sodobna igra bistveno lažja, kot je bila v njenem obdobju.

margaret court - Margaret Court: "Mislim, da me Serena Williams nikoli ni občudovala"
Margaret Court (Foto: https://www.foxnews.com)

Williamsova, ki velja za eno največjih športnic v zgodovini, se je po porazu proti Avstralki Ajli Tomljanović v tretjem krogu Odprtega prvenstva ZDA poslovila od vrhunskega tenisa. Čeprav se zdi, da se je njen čas na turneji iztekel, je zvezdnica, ki bo ta mesec dopolnila 41 let, v New Yorku priznala, da “nikoli ne veš”, ko so jo vprašali o morebitnih prihodnjih nastopih. Vendar je ta scenarij na splošno malo verjeten.

Williamsova se je tako umaknila od tenisa s 23 zmagami na turnirjih za Grand Slam med posameznicami, z eno manj, kot jih je osvojila rekorderka Courtova. Osemdesetletna Avstralka je zdaj duhovnica in je bila v zadnjih letih deležna številnih kritik zaradi svojih komentarjev o rasi, homoseksualnosti in transspolni skupnosti. Ko so jo vprašali o mnenju do dosežkov Williamsove, je bila za britanski Telegraph zelo odkrita: “Serena, občudovala sem jo kot igralko. Ampak mislim, da ona mene nikoli ni občudovala.”

Courtova je med letoma 1960 in 1973 osvojila 24 turnirjev za Grand Slam med posameznicami in Avstralka verjame, da je igralcem v moderni dobi tenisa veliko lažje, kot je bilo njej v njeni izjemni karieri. “Rada bi igrala v tej dobi, mislim, da je igralcem zdaj veliko lažje,” je dejala Courtova: “Kako rada bi s seboj na turnejo vzela družino ali prijatelje. A nisem mogla, moral sem iti na turnirje sama ali z reprezentanco.”

Kot je dodala, po njenem javnost na to kar pozabi. “Ljudje vsega tega ne vidijo. Kot amaterji smo morali igrati vsak teden, ker nismo imeli dovolj denarja. Zdaj lahko igralci odletijo, kamor hočejo in pridejo nazaj, kadar hočejo. Pri nas je bilo drugače. Odsotni smo bili po deset mesecev. Zato sem se prvič upokojila že leta 1965, ker sem imela tako veliko domotožje. Morda s teboj kdo potuje, vendar to ni enako, kot da bi imel ob sebi družino,” je razmišljala Courtova.

Dodala je, da igralci dandanes tega ne cenijo dovolj. “S seboj nismo imeli psihologov ali trenerjev. To je bil povsem drugačen svet. To je tisto, nad čemer sem najbolj razočarana: današnji igralci ne spoštujejo zgodovine igre.”

Vir: Tenis Slovenija, STA