Leto 2024 prinaša spremembo točkovanja na turneji ATP

Vodstvo Združenja poklicnih teniških igralcev ATP se je odločilo za spremembo točkovanja na turnirjih vseh ravni med posamezniki, so zapisali na spletni strani. Nekaj več točk bo na voljo na turnirjih najvišje ravni, vključno z Grand Slami, nekaj manj pa jih bodo deležni igralci serije Challenger in turnirjev Mednarodne teniške zveze ITF.

Grigor Dimitrov (Foto: ATP Twitter)

Sprememb točkovanja v konkurenci dvojic ne bo, so še zapisali na spletni strani.

Tudi za turnirske zmage vodstvo tekmovanja ni povleklo sprememb. Zmagovalci Grand Slamov bodo še naprej prejeli 2000 točk, najboljši na zaključnem turnirju serije Masters 1500, zmagovalci Mastersov po 1000 ter tako naprej do turnirjev serije ATP 250.

Več točk bo od novega koledarskega leta na voljo za finaliste, polfinaliste in po lestvici navzdol vse do zadnjih krogov kvalifikacij, so sporočili iz ATP.

Finalist turnirja velike četverice bo tako namesto 1200 dobil 1300 točk, polfinalist pa namesto 720 od 2024 naprej 800 ter tako dalje do kvalifikantov v zadnjem krogu.

Nekaj manj točk za lestvico ATP pa bodo dobili igralci serije Challenger ter turnirjev ITF. Serijo challenger sestavljajo turnirji ranga 175, 125, 100, 75 in 50, na turnirjih ITF pa je za zmagovalce na voljo bodisi 25 bodisi 15 točk, odvisno od ravni turnirja.

“Spremembe smo zasnovali tako, da optimizirajo porazdelitev točk zaradi povečanja števila turnirjev serije Masters s 96 tekmovalci v glavnem žrebu. Prav tako zagotavljajo izboljšano ravnovesje in porazdelitev točk po znatnem povečanju števila turnirjev serije Challenger v letu 2023,” so zapisali na spletni strani ATP.

Sezona 2024 se bo tako pri moških kot ženskah uradno začela 1. januarja.

Vir: Tenis Slovenija, STA