Kdo lahko prepreči Đokovićev koledarski Grand Slam?

V New Yorku se je v ponedeljek začel še zadnji Grand Slam sezone. Glavno vprašanje svetovne javnosti pa je, ali lahko srbski zvezdnik Novak Đoković kot drugi teniški igralec v odprti eri tenisa (od leta 1968) poseže po sezonskem Grand Slamu, potem ko je že osvojil OP Avstralije, Francije in turnir v Wimbledonu.

NOl - Kdo lahko prepreči Đokovićev koledarski Grand Slam?
Novak Đoković (Foto: Twitter)

Đoković v New Yorku lovi številne mejnike.

V prvi vrsti se bo skušal v zgodovino vpisati kot drugi igralec po Avstralcu Rodu Laverju, ki bi v eni sezoni osvojil vse štiri Grand Slame. To je sloviti “raketi” iz dežele tam spodaj uspelo leta 1969 ob začetku odprte ere tenisa. Pred tem je poker zmag Laver dosegel še leta 1962, Američan Don Budge pa je leta 1938 prvi povezal vse štiri turnirje velike četverice, a v povsem drugačnih časih in le na dveh podlagah (trava, pesek).

Številni rekordi že v Srbovi lasti

Štiriintridesetletni Beograjčan je v karieri že imel v lasti vse štiri naslove, a ne v eni sezoni. Leta 2015 je dobil Wimbledon, nato osvojil OP ZDA, v naslednjem koledarskem letu pa še OP Avstralije in Francije. Nato je sledilo eno najmanj plodnih obdobij srbskega zvezdnika, po povratku na sam vrh leta 2018 pa je nanizal še osem naslovov na turnirjih velike četverice.

Trenutno je pri številki 20, kar se tiče osvojenih naslovov, s čimer se je po zmagi na sveti travi Wimbledona na vrhu večne lestvice izenačil s Švicarjem Rogerjem Federerjem in Špancem Rafaelom Nadalom. Obeh na letošnjem OP ZDA, tako kot lani, ne bo.

Đoković lahko tako že v New Yorku postane rekorder po številu osvojenih Grand Slamov, če bi mu to uspelo, pa bi imel v lasti še sezonski Grand Slam, enega največjih dosežkov v tenisu. Že tako je na vrhu računalniške lestvice preživel najdlje časa (335 tednov) in je rekorder po številu naslovov na mastersih (36).

Obenem je edini tenisač, ki je v karieri osvojil vseh devet različnih mastersov. V New Yorku bo lovil tudi 31. finale na turnirjih za Grand Slam, s čimer bi se izenačil s Federerjem.

Zverev in Medvedev glavna tekmeca

Najboljši tenisač na lestvici ATP je imel v Tokiu na olimpijskih igrah priložnost, da pride celo do zlatega slama, če bi morebitnim štirih naslovom na Grand Slamih dodal še olimpijsko zlato, ki mu na dolgem seznamu uspehov v karieri še manjka. V Tokiu pa ga je v polfinalu ustavil kasnejši dobitnik zlate kolajne, Nemec Alexander Zverev.

Mladi Nemec je pred OP ZDA v najboljši formi, saj je dobil svoj peti turnir serije Masters v Cincinnatiju. Teden dni prej je četrto tovrstno lovoriko v Torontu dvignil Rus Daniil Medvedev. Slednja bosta glavna tekmeca Đokoviću na poti do pisanja zgodovine. V morebitnem polfinalu bi se srečala prav Đoković in Zverev.

Tu so še vedno nevarni Grk Stefanos Tsitsipas, ki je proti Đokoviću po vodstvu 2:0 v nizih izgubil v finalu OP Francije, v New Yorku pa se je ob Medvedevu znašel v spodnji polovici žreba. Tu sta še Rus Andrey Rublev in Italijan Matteo Berrettini, sicer finalist Wimbledona, ter še nekateri drugi, ki bodo ob številnih odpovedih skušali priti do vidnejšega rezultata v mestu, ki nikoli ne spi.

Vir: Tenis Slovenija, STA