Kapetan Kraševec: “Bili smo pripravljeni na vse scenarije. Vse se je izšlo po naših željah.”

Slovenska ženska teniška reprezentanca je zaključnI turnir pokala BJK začela z zmago. Slovenija je premagala lansko finalistko tega tekmovanja Avstralijo z 2:1. Naslednji tekmec Slovenije bo v petek reprezentanca Kazahstana.

Slovenska izbrana vrsta navdušila proti Avstraliji. (Foto: ITF)

Prvi dvoboj sta odigrali Kaja Juvan (104. WTA) in izkušena Ajla Tomljanovic (549. WTA). Za Tomljanovićevo je bil to šele 5. dvoboj po lanskem finalu v pokalu BJK, na igrišča se je namreč vrnila na OP ZDA. Tomljanovićeva je bila rojena v Zagrebu, za Avstralijo pa igra od leta 2018. Juvanova je v prvi igri rešila dve brejk žogi in kmalu povedla z 2:0. Avstralka, ki je bila aprila še na 32. mestu lestvice WTA, je kmalu izenačila na 2:2, nato pa smo spremljali zelo izenačen dvoboj. Pomembna je bila predvsem 7. igra, v kateri je Juvanova dobila igro na svoj servis in povedla s 4:3. Niz se je končal po 41 minutah, ko je Juvanova še drugič odvzela servis tekmici in zmagala s 6:4.

Na začetku je bilo nekaj živčnosti. Vseeno je naša reprezentanca odprla ta dogodek. Vse je bilo malce drugače kot ponavadi. Zelo pozno smo izvedeli, da bom igrala proti Ajli, saj je rekla, da letos ni igrala veliko, ker je bila poškodovana. Vse se je hitro dogajalo. Na začetku je bilo nekaj nervoze, potrebno se je bilo prilagoditi na razmere, dvorana je namreč zelo temna. Ko sem se sprostila, pa sem res uživala na igrišču. Ves čas sem si govorila, da se moram boriti. Načrt je bil, da jo čim bolj premikam po igrišču, saj je bila poškodovana in verjetno še ni fizično dobro pripravljena,” je o taktiki povedala Juvanova. Slovenka je v drugem nizu povsem prevladovala, dobila pet iger zapored, dvoboj pa končala po izjemni točki, ko je bila nekajkrat v izgubljenem položaju, vendar se ni predala in drugi niz dobila s 6:1.

Na igrišču sem se počutila vedno bolje. Zaradi bolezni namreč že nekaj časa nisem končala tekme, tako da tudi sama potrebujem nekaj časa, da pridem v ritem. Verjamem, da bo iz dneva v dan boljše. Fizično se res dobro počutim. Pri njej pa se je videlo, da se ni optimalno premikala. Zato je bilo pomembno tudi, da so bile točke čim daljše. Uvodna zmaga ti da lahko veliko zanosa. Tudi v Kopru smo se dvignili po eni zmagi. Pomembno je, da daš vsak trenutek vse od sebe. Vsaka tekma je zelo pomembna, ob tem pa smo pokazali, da nismo nekaj majhna država,” je zaključila Juvanova.

Kaja Juvan je bila boljša od Ajle Tomljanović. (Foto: ITF)

Nato je na igrišče odšla Tamara Zidanšek (100. WTA), njena tekmica pa je bila Daria Saville (206. WTA). Zanimivo na lestvici WTA je trenutno pred njo kar 6 Avstralk, najvišje uvrščena Kimberly Birrell (113. WTA) je prvi dan ostala celo brez nastopa med posameznicami. Daria Saville (nekdaj Gavrilova) je bila rojena v Rusiji, za Avstralijo pa igra od leta 2015. Na lestvici WTA je bila leta 2017 celo na 20. mestu. Prvi dve igri na servis Zidanškove sta bili zelo dolgi, Slovenka je obranila 6 brejk žogic, a je v obeh primerih dobila igro. Vse je bilo poplačano v četrti igri, ko je prvič odvzela servis tekmici, prvi niz pa nato dobila s 6:1. Zanimivo, tako Kajin kot tudi Tamarin prvi niz je trajal 41 minut.

Kajin dvoboj sem spremljala v naši garderobi. Ves čas sem navijala, se drla v računalnik. Vmes je zmanjkalo elektrike in smo bili malce v temi. Potem pa je prišel moj dvoboj. Nervoza je seveda bila prisotna. Imeli smo glasne navijače. Moraš biti zbran in osredotočen in meni je to uspelo. Njena igra mi ustreza, tako da sem se držala svojega načrta in ga tudi izpeljala. Res sem dobro servirala, glede na to, da nisem nič trenirala servisa. S forehandom sem res dobro igrala. To je bil načrt. Da igram na njen bekend. To ji ne ustreza. S tem mi je dala veliko priložnost, da potem sama končam točko. Tudi z volejem, ker sem ji ves čas stiskala z agresivno igro,” je rekla Zidanškova. Avstralka je nato sicer dobila prvo igro drugega niza, nato pa je znova prevladovala Zidanškova. Povedla je s 4:1, čeprav se Avstralka ni predala, pa je Zidanškova drugi niz dobila s 6:4.

Tamara Zidanšek je Sloveniji priigrala drugo točko. (Foto: ITF)

Vedele smo, da lahko dvoboj končamo po igrah posameznic. Danes se je vse končalo, kot smo si zamislili. Na začetku sem se malce lovila, nato pa sem ob dobrem vzdušju hitro našla ritem in dobro odigrala celoten dvoboj. Vemo, česa smo sposobni in kaj lahko pokažemo na igrišču. Danes nam je uspelo in gremo naprej. Ekipna tekmovanja so povsem drugačna. Takšnega vzdušja na turneji ni, ker tam igramo posamezno. Tukaj pa je lepo deliti te trenutke skupaj s soigralkami. Vsi pravijo, da smo obstranci, kar nam odgovarja. Naredili smo lep korak, a nas čaka še ena tekma. Še zdaleč ni konec. Mislim, da lahko s Kajo še presenetiva. Komaj čakam na naslednji dvoboj,” je rekla Zidanškova.

Ker gre za skupinski del tekmovanja je bila pomembna tudi igra dvojic. Kapetan Andrej Kraševec se je odločil, da bosta skupaj zaigrali novinka Veronika Erjavec in najmlajša Ela Nala Milić. Za obe je bil to prvi nastop za reprezentanco. Tekmici sta bili Kimberly Birrell in Storm Hunter. Avstralki, Hunterjeva je trenutno najboljša igralka na svetu v igri dvojic, sta prvi niz dobili s 7:5, Slovenki pa drugega s 7:6. Odločitev je tako padla v podaljšani igri tretjega niza, ki sta ga dobili bolj izkušeni Avstralki z 10:5. “Fenomenalno. Vse se je izteklo po naših željah. Čeprav smo bili zjutraj presenečeni, ko smo videli njihovo postavo. A smo bili na vse scenarije pripravljeni. Tamara in Kaja sta odigrali odlično tekmo. Naj vas uvrstitev na lestvici ne zavede. Obe sta bili med prvimi 50. igralkami na svetu. Kaja je igrala proti izjemni Ajli Tomljanović, vsi vemo, za kakšno igralko gre. Malce je bila poškodovana, ampak vseeno gre za izjemno kakovostno igralko. Zelo sem zadovoljen tudi z igro dvojic, ne pozabimo, na drugi strani je bila najboljša igralka na svetu v igri dvojic. Res sem vesel. Tukaj pa se ne bomo ustavili. V petek nas čaka dvoboj s Kazahstanom. Upam, da se nam izide za polfinale. Zdaj imamo dva dneva za počitek, regeneracijo in pripravo na ta zelo pomemben dvoboj,” je rekel Andrej Kraševec.

POKAL BILLIE JEAN KING, ZAKLJUČNI TURNIR
Sevilla, skupina B:

SLOVENIJA – AVSTRALIJA 2 : 1
K. Juvan – A. Tomljanović 6 : 4, 6 : 1
T. Zidanšek – Saville 6 : 1, 6 : 4
V. Erjavec/E. Milić– K.Birrell/S.Hunter 5 : 7, 7 : 6(2), 5 : 10.

Vir: Tenis Slovenija