Kaja z levičarko iz Brazilije, Rola proti češkemu Kanadčanu

Blaž Rola in Kaja Juvan sta pripravljena na nov dvoboj.

Blaž Rola in Kaja Juvan sta pripravljena na nov dvoboj.

Pred Kajo Juvan in Blažem Rolo je v Melbourneu drugi kvalifikacijski obračun. Slovenska predstavnika se borita za mesto v glavnem delu kar 60 avstralskih dolarjev vrednega Odprtega prvenstva Avstralije. Oba se bosta na igrišče podala v četrtek ob 1.30 po našem času. 

Blaž Rola in Kaja Juvan sta pripravljena na nov dvoboj.
Blaž Rola in Kaja Juvan sta pripravljena na nov dvoboj.

Ptujčan Blaž Rola se bo že tretjič v karieri pomeril s Petrom Polanskyjem, Kaji Juvan pa bo še drugič v manj kot mesecu dni nasproti stala Beatriz Haddad Maia. Stavnice po svetu v vlogo rahlih favoritov postavljajo nasprotnike slovenskih predstavnikov, videli pa bomo če bosta Kanadčan in Brazilka to uspela potrditi tudi na terenu. V prispevku smo tokrat pripravili vse, kar morate vedeti o tokratnih nasprotnikih Blaža in Kaje.

Peter Polansky

Kanadčan češkega porekla šteje 30 let, na turnirjih za Grand Slam pa se je najdlje prebil leta 2010, ko mu je v New Yorku uspel preboj v 2. krog. Tedaj je Polansky v 1. krogu presenetil Argentinca Juana Monaca, v 2. krogu pa ga s 3:1 v nizih zaustavil domačin James Blake. Je desničar in igra dvoročni backhand. Prijatelji ga kličejo “Pete”, med vsemi podlagami pa mu je najljubša trda podlaga. Na ATP lestvici trenutno zaseda 118. mesto, najvišje pa je bil junija lansko leto, ko je veljal za 110. igralca sveta.

V glavnem delu turnirja Odprtega prvenstva Avstralije je Kanadčan nastopil 3-krat, vsakič pa si je mesto tam priboril s prebojem skozi kvalifikacijsko sito. Leta 2010 je izpadel v 1. krogu, že ob prvi oviri pa je klonil tudi v letih 2017 in 2018, ko se je v glavni del turnirja prebil kot srečni poraženec.

Peter Polansky. (Foto: zimbio.com)
Peter Polansky. (Foto: zimbio.com)

V dosedanji karieri je Polansky osvojil 3 turnirje serije Challenger in 15 turnirjev serije Futures. Z Blažem Rolo se je do sedaj meril dvakrat, izid v zmagah pa je poravnan na 1:1. Prvič sta se tenisača pomerila v 2. krogu kvalifikacij za OP ZDA leta 2017, ko je zmago z 2:1 v nizih slavil Kanadčan, Rola pa se mu je oddolžil lansko leto, ko je v osmini finala turnirja serije Challenger v Champaignu slavil zmago z 2:0 v nizih.

OP Avstralije (Melbourne, trda podlaga), kvalifikacije (M)
1. krog: Pavlasek A. (Češ) – Rola B. (Slo) 5:7, 3:6
2. krog: Polansky P. (Kan/10) – Rola B. (Slo) [četrtek, 10.1., 1.30]


Beatriz Haddad Maia

Žreb na Odprtem prvenstvu Avstralije se je poigral v takšni meri, da bomo še drugič v manj kot 14 dneh spremljali obračun med Beateriz Haddad Maio in Kajo Juvan. A Brazilka in Slovenka sta za to na nek način zaslužni tudi sami, saj sta obe uspešno preskočili 1. kvalifikacijsko oviro.

Haddad Maia je 4 leta starejša od Juvanove, šteje 22 let, posledično pa ima od Kaje tudi precej več izkušenj z nastopanjem na turnirjih četverice. Uvrstila se je že celo v glavni del vseh turnirjev za Grand Slam, najdlje pa je prišla ravno na Odprtem prvenstvu Avstralije in sicer lani, ko je v 1. krogu ugnala domačo povabljenko Lizzete Cabrero, v 2. krogu pa morala priznati premoč Čehinji Karolini Pliškovi.

Beatriz Haddad Maia. (Foto: zimbio.com)
Beatriz Haddad Maia. (Foto: zimbio.com)

V višino Beartiz metri 185 centimetrov, igra z levo roko in sproži dvoročni backhand. Trenutno velja za 176. igralko sveta (4 mesta višje od Kaje), septembra lansko leto pa je na WTA lestvici zasedala že celo visoko 58. mesto. Prvi medsebojni obračun v kvalifikacijah turnirja serije WTA International v Aucklandu je z 2:1 pripadel Brazilki.

OP Avstralije (Melbourne, trda podlaga), kvalifikacije (Ž)
1. krogJuvan K. (Slo) – Wickmayer Y. (Bel/17) 4:6, 6:4, 7:5
2. krog: Haddad Maia B. (Bra) – Juvan K. (Slo) [četrtek, 10.1., 1.30]