Kaja Juvan: “Uvrstitev na lestvici ne pokaže vedno realne slike”

Andrej Krasevec, captain of Team Slovenia, athlete Kaja Juvan and Gregor Krusic of Tenis Slovenija during press conference of Tenis Slovenia before Billie Jean King Cup by BNP Paribas when Team Slovenia plays against China, on October 20, 2022 in Ljubljana, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar / Sportida

Slovenska ženska reprezentanca bo 11. in 12. novembra v pokalu BJK v Velenju gostila Kitajsko. Po spremenjenem sistemu tekmovanja je to polfinalni obračun kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju svetovne skupine pokala Billie Jean King. Vstop bo prost, na tribunah v Beli dvorani pa bo prostora za približno 1000 gledalcev.

Fotografije najdete TUKAJ.

Andrej Krasevec, Kaja Juvan and Gregor Krusic (Foto: Vid Ponikvar) Sportida

Gre za dvoboj, ki je prva od dveh stopničk na poti do zaključnega turnirja svetovne skupine pokala BJK prihodnje leto.

Slovenijo bodo zastopale Kaja Juvan (88. WTA), Tamara Zidanšek (91. WTA), Pia Lovrič (511. WTA), Živa Falkner (547. WTA) in prvič po letu 2017 tudi Andreja Klepač. Na današnjem srečanju z novinarji je bila prisotna Kaja Juvan. Naša najboljša igralka ni nastopala od turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož, kjer je izpadla v drugem kolu. “Zaradi različnih razlogov se sem odločila, da bom ostala doma. Veliko sem trenirala v zadnjem obdobju. Začela sem se že priprave na naslednje sezono. Morda pogrešam kakšno tekmo. Drugače je, ko si v tekmovalnem ritmu. Do dvoboja so še trije tedni. Zame je igranje za Slovenijo velika čast, še posebej v taki zasedbi, kot jo imamo. V ekipi vlada sproščeno, zabavno vzdušje, ki ga tenisačice skozi sezono pogrešamo, zato se jaz vsakič posebej veselim nastopa v državnem dresu. Zagotavljam, da bom v Velenju dala vse od sebe, da se Slovenije prebije stopničko bližje finalnemu turnirju svetovne skupine pokala BJK ,” je dejala Juvanova

“Imeli smo srečo na žrebu, da bomo igrali pred domačo publiko in da si lahko izberemo podlago, ki najbolj ustreza našim tekmovalkam. Veseli me hkrati, da tako Kaja Juvan kot Tamara Zidanšek v zadnjem obdobju igrata dobro, o kakovosti Andreje Klepač med pari pa ne gre izgubljati besed. Morda bodo prav dvojice odločale o zmagovalcu. Strmeti moramo k najvišjim ciljem, saj imamo dovolj kvalitetne igralke za ta nivo tekmovanja, jasno pa je, da se nam mora marsikaj pravilno sestaviti. Cel kup veliko močnejših reprezentanc se vrsto let bori, da pridejo do zaključnega turnirja,” je dejal kapetan Andrej Kraševec, ki bo ekipo zbral v ponedeljek, 7. novembra. Dva dni kasneje sledi uradna novinarska konferenca, v četrtek pa še uradni žreb.

Press conference of Tenis Slovenia before Billie Jean King Cup (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Za Kitajsko so prijavljene Qinwen Zheng (27. WTA), Xiyu Wang (51. WTA), Lin Zhu (69. WTA), Xinyu Wang (78. WTA), Yue Yuan (83. WTA). Zhengova je bila na primer konec septembra finalistka turnirja WTA 500 na Japonskem, v Roland Garrosu pa je izpadla v 4. kolu, potem ko je v drugem kolu izločila Simona Halep. “Ni dvoma, da so Kitajke favoritinje, vendar v ženskem tenisu uvrstitve na lestvici niso edini pokazatelj kakovosti. To je še posebej vidno na ekipnih tekmovanjih, kjer veliko vlogo igra timski duh, priprava na tekmeca in nenazadnje podlaga, na kateri se igra. Pesek je zagotovo naša prednost,” je o tekmicah dejala Juvanova.

V Velenje bo iz Kitajske prišla kar sedemnajst članska delegacija. “Priprave potekajo že nekaj mesecev. Najprej smo razmišljali, da bi bil dvoboj v Ljubljani, a ni bilo nekega posluha. Zato smo možnost našli v Velenju. Predvsem je pomembno, da igramo na peščeni podlagi, kar so si zaželele naše punce. Ta teden je bila tu delegacija ITF. Opravili so celoten pregled, tako prizorišča kot na primer poti od letališča do Velenja. Zanimalo jih je tudi kakšne bodo nastanitve. Pokazali smo jim dvorano. Uradna novinarska konferenca in žreb bo potekal. V dvorani bosta dve igrišči. Na enem se bodo igrali dvoboji, na sosednjem pa bo prostor za trening. Želimo si, da bi bila dvorana polna, tako da vabim tudi vse klube, da svoje člane opozorijo na ta zelo pomemben teniški dogodek,” je dejal direktor TS Gregor Krušič.

Naj spomnimo, Slovenija je bila aprila uspešna v 1. evro-afriški skupini in se uvrstila v končnico (BJK Cup Play-offs) tega tekmovanja, v primeru zmage pa bi naslednje leto igrala v kvalifikacijah za finalni del pokala BJK. Slovenija ni bila tako blizu svetovnemu vrhu od leta 2012, ko je zadnjič igrala v takrat svetovni skupini pokala FED.

To bo drugi medsebojni dvoboj med Slovenijo in Kitajsko. Reprezentanci sta se srečali leta 2005 v Pekingu. To je bil dvoboj v kvalifikacijah za svetovno skupino ena, Kitajke pa so zmagale s 4:1. Edino zmago je za Slovenijo dosegla Katarina Srebotnik, igrale pa so še Andreja Klepač, Tina Križan in Sandra Volk.

Vabljeni v Velenje, dekleta potrebujejo tudi vašo pomoč.

Vir: Tenis Slovenija, STA