Kaj v svetu tenisa pomeni Paragvaj?

Víctor Pecci je z naskokom največje ime paragvajskega tenisa. (Foto: Google)

Víctor Pecci je z naskokom največje ime paragvajskega tenisa. (Foto: Google)

Slovenska moška reprezentanca je po neuspešni misiji v Pakistanu že dobila novega tekmeca v svetovni skupini II. Žreb ji je za nasprotnika v junijskem ali septembrskem terminu namenil izbrano vrsto Paragvaja.

Víctor Pecci je z naskokom največje ime paragvajskega tenisa. (Foto: Google)
Víctor Pecci je z naskokom največje ime paragvajskega tenisa. (Foto: Google)

Slovenija je imela v Islamabadu odlično priložnost, da se priigra mesto v svetovni skupini I, a v oslabljeni zasedbi ni uspela premagati domače zasedbe. V vlogi favorita bodo slovenski tenisači tudi v naslednjem dvoboju Davisovega pokala, ko jim bodo nasproti stali tenisači iz Paragvaja. Že je jasno, da bo obračun potekal v Sloveniji, igralo se bo 17. in 18. julija ali 18. in 19. septembra, ni pa še znano, kje in na kakšni podlagi se bosta reprezentanci pomerili.

Brez rangiranega moškega tekmovalca

Paragvajci so bili za razliko od Slovenije v zadnjem obračunu Davisovega pokala uspešni. V marčevskem obračunu so se na domačih tleh pomerili proti izbrani vrsti Šrilanke in jo ugnali s 4:0 v zmagah. Za domače sta zaigrala 15-letna Adolfo Daniel Vallejo in Martin Antonio Vergara Del Puerto, ter 23-letna Juan Borba in Ayed Zatar. Niti enega od omenjenih ni moč najti na ATP lestvici, saj veljajo za nerangirane tenisače.

Veronica Cepede je bila leta 2017 73. igralka sveta. (Foto: Instagram)
Veronica Cepede je bila leta 2017 73. igralka sveta. (Foto: Instagram)

Bolje gre v zadnjih letih Paragvaju v ženski konkurenci. Na 153. mestu WTA lestvice se trenutno nahaja 28-letna Veronica Cepede Royg, ki je leta 2017 že veljala tudi za 74. igralko sveta, med drugim pa tako v Londonu (2012) kot tudi v Riu de Janeiru (2016) zaigrala tudi na olimpijskih igrah.

Z nastopom na olimpijskih igrah se lahko pohvalijo še Victor Caballero, Hugo Chapacu (oba Seul, 1988), Larissa Schaerer (Barcelona, 1992) in Rossana de los Rios (Barcelona, 1992 in Sydney, 2000), ki še vedno drži najvišjo paragvajsko uvrstitev na WTA lestvici. Leta 2001 je bila 51. igralka sveta.

Pohvalijo se lahko s finalistom Roland Garrosa

Kljub temu, da trenutno ne premorejo rangiranega moškega tenisača, pa se lahko Paragvajci pohvalijo z dvema nekdaj zares vrhunskima tenisačema. Daleč največje ime paragvajskega tenisa predstavlja danes 64-letni Victor Pecci, ki je leta 1979 zaigral v finalu Roland Garrosa.

Tedaj mu je zgodovinski naslov preprečil Šved Bjorn Borg, ki je bil boljši s 6:3, 6:1, 6:7(8) in 4:6. Leto dni kasneje je Pecci prišel do najvišje uvrstitve v svoji karieri – veljal je za 9. igralca sveta, kar je z naskokom najboljši dosežek v zgodovini tenisa v Paragvaju. V finalu turnirja v Roland Garrosu je med drugim nastopil tudi Francisco Gonzalez, rojen leta 1955, in sicer v mešanih dvojicah leta 1985. Svoj čas je veljal za 34. igralca sveta, z naskokom največ nastopov v Davisovem pokalu (74), pa je za Paragvaj zbral prav tako že upokojeni tenisač Ramon Delgado, nekdaj 52. na ATP lestvici.