Kaj se dogaja pri naših južnih sosedih?

Željko Krajan nič več kapetan Hrvaške. (Foto: Twitter)

Željko Krajan nič več kapetan Hrvaške. (Foto: Twitter)

Včeraj, v soboto, 9. novembra, je kot strela z jasnega odjeknila novica, da Željko Krajan ni več kapetan hrvaške reprezentance v Davisovem pokalu. Teniška zveza je poročala, da je bila prekinitev sodelovanja sporazumne narave, a oglasil se je zdaj že bivši kapetan in povedal svoje. 

Željko Krajan nič več kapetan Hrvaške. (Foto: Twitter)
Željko Krajan nič več kapetan Hrvaške. (Foto: Twitter)

Še pred tednom dni so hrvaški ljubitelji tenisa lahko samozavestno razmišljali zaključnem turnirju Davisovega pokala v Madridu, kjer bodo od 18. do 24. novembra branili lanskoletni naslov. Nato je “kocke” kot prvi užalostil poškodovani Marin Čilić, le nekaj dni kasneje pa je olje na ogenj dolila še informacija, da Željko Krajan ni več kapetan reprezentance.

Zahvaljujem se kapetanu Krajanu za vse, kar smo skupaj ustvarili in dosegli. Vendar, od danes gremo naprej v prenovljeni zasedbi. Po odpovedi Marina Čilića zaradi poškodbe in nezmožnosti sodelovanja Iva Karlovića, smo se odločili, da v Madrid na Davisov pokal odpotujemo z mladimi tenisači, s katerimi želimo in lahko gradimo prihodnost hrvaške teniške reprezentance. Igralci so na prvem mestu, ti z vsem srcem igrajo za našo reprezentanco in državo. Prepričana sem, da bodo dali vse od sebe, da dosežejo kar se da dober rezultat. Verjamem, da bodo naši navijači in javnost spoštovali to odločitev ter podprli hrvaško teniško zvezo ter igralcem zagotovili mir pred udeležbo na tem pomembnem tekmovanju v Madridu,” se je glasila izjava predsednice HTS Nikoline Babić.

Krajan: “Vse se bo slej ali prej izvedelo.”

Javnost novice seveda ni sprejela najbolje. Nekateri mediji so odsotnost Iva Karlovića povezovali s tem, da se bo raje udeležil turnirja serije Challenger, spet drugi menijo, da je Karlović nastop odpovedal zaradi tega, ker kapetan ne bo več Krajan. Željko še ni želel povedati vsega, dal pa je vedeti, da prekinitev sodelovanja vendarle ni bila tako sporazumna, kot to želi prikazati zveza.

Zveza je poročala o sporazumni prekinitvi sodelovanja s Krajanom. (Foto: https://hts.hr/)
Zveza je poročala o sporazumni prekinitvi sodelovanja s Krajanom. (Foto: https://hts.hr/)

Ni tako, kot je zapisano – torej da gre za sporazumno prekinitev pogodbe. Pravi razlog se bo najbrž slej ali prej izvedel. Nekaj nesoglasij z zvezo je prisotnih že dolgo in nanašajo se na izbor ekipe, ki bi morala oditi v madrid. No, pred mesecem je bilo vse dogovorjeno in rešeno. Bil sem pripravljen v ponedeljek priti na konferenco in v torek oditi na pot,” je dejal Krajan.

Oglasil se je tudi na temo (ne)igranja Karlovića: “Že več kot mesec dni vemo, kakšno je stanje z Marinom. S Karlovićem sem se pogovarjal na začetku sezone in potrdil je, da je na razpolago. Povedal je, da je pripravljen vskočiti, če bo potrebno. Pristal je, da bo počakal na diagnozo pri Čiliću in v kolikor Marin ne bo mogel igrati, bo zaigral on. Vsi v ekipi so to vedeli. Pisalo se je, da mu odhod v Madrid ne odgovarja, ker mora igrati Challenger v Houstonu. To niso pravi argumenti.”

Kaj to pomeni za Hrvate?

Hrvati bodo na finalnem turnirju Davisovega pokala v Madridu zaigrali v skupini B, kjer se bodo pomerili proti Špancem in Rusom. O zasedbi, ki bo odpotovala v Madrid, se lahko zaenkrat le ugiba. Glede na to, da si pri zvezi želijo pomladitve, lahko ob Borni Čoriću pričakujemo še Splitčana Borna Gojo in morda tudi Nina Serdarušića.