V Kopru je bil danes uradni žreb za dvoboj pokala BJK med Slovenijo in Romunijo. Podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softič je najprej izžrebala najboljšo romunsko igralko Ano Bogdan (58. WTA), kar je pomenilo, da bo kot prva Slovenka na igrišče stopila druga najboljša Slovenka Kaja Juvan (121. WTA). Prvi dvoboj je na sporedu ob 13. uri.

V drugem dvoboju dneva se bosta srečali Tamara Zidanšek (102. WTA) in Jaqueline Adina Cristian (180. WTA). Zmagovalke dvoboja se bodo uvrstile na zaključni turnir najboljših dvanajstih reprezentanc na svetu.

“Zavedam se, da razmere in čas niso idealne zame, hkrati pa vem, da če bi izpustila ta teden, bi to odločitev zagotovo obžalovala. Igranje za Slovenijo je bila zame vedno velika čast, predvsem pa je igranje pred domačo publiko nekaj, česar poklicne igralke nismo vajene. V reprezentanci je vedno zelo pozitivno vzdušje, zato se bom v petek in soboto skušala čim bolj potruditi, da se bomo na koncu znova veselili,” je po žrebu dejala Kaja Juvan. To bo sicer njen prvi dvoboj z Ano Bogdan: “Številke oziroma uvrstitve na lestvici WTA v pokalu BJK ne štejejo prav veliko. Vem, da se vse romunske igralke dobro znajdejo na peščeni podlagi, zato pričakujem trd dvoboj. Nimam visokih ciljev; hočem se zabavati in odigrati čim bolje.

Tamara Zidanšek je letos že dvakrat igrala z Jaqueline Adino Cristian in obe tekmi izgubila v treh nizih. 26-letna Konjičanka je odkrito povedala, da uživa v igranju proti igralkam, ki so jo v zadnjem dvoboju premagale in pravi, da je Koper idealen kraj za povračilo. “Igrali sva na trdi podlagi, ki je moja najmanj priljubljena. Poravnati morava račune, zato se že zelo veselim tega dvoboja. Mislim, da imamo realne možnosti za zmago. Vzdušje v ekipi je fenomenalno. Veliko se smejimo, ogromno je heca, zato smo tudi prišli do te stopničke. Uvrstitev na zaključni turnir pokala BJK bi bil velik, zgodovinski uspeh, ki lahko pomembno vpliva na razvoj tenisa v Sloveniji,” je dejala prva slovenska igralka.

Igrišča so zaradi dežja in mraza nekoliko počasnejša, a romunske igralke to ne moti. “Imele smo dovolj časa za pripravo. Rada igram na pesku, to je moja najljubša podlaga. Komaj čakam na dvoboj,” je dejala Ana Bogdan, podobno pa razmišlja tudi Jaqueline Adina Cristian: ”Od otroštva igramo na pesku, tako da smo navajene na takšno podlago. Tudi nekoliko počasnejša igra mi ne bo povzročala preglavic. Dobro smo trenirale, vse se veselimo jutrišnjega začetka.” Ana Bogdan, ki je bila najvišje uvrščena na 46. mestu lestvice WTA in je lani prišla do polfinala turnirja WTA Zavarovalnica Sava Portorož,  je spregovorila tudi o tem, kaj ji pomeni nastopanje za Romunijo: “To je drugačen občutek, rada igram za svojo državo. Ko stopim na igrišče ni v ospredju moje ime, ampak moja država. Upam, da bom čim dlje del reprezentance. Vse sanjamo o zaključnem turnirju. To je ena najpomembnejših lovorik v tenisu. To bi bil res velik uspeh. Kljub pomembnosti tekmovanja pa ne čutim pritiska. To je privilegij.”

Selektor Andrej Kraševec ima za dvoboj proti Romuniji na voljo naslednje igralke: Tamara Zidanšek (102. WTA), Kaja Juvan (121. WTA), Nina Potočnik (266. WTA)., Pia Lovrič (572. WTA), Ela Nala Milić pa je 63. mladinka na svetu.

Za Romunijo bodo v Kopru igrale Ana Bogdan (58. WTA), Jaqueline Adina Cristian (180. WTA), Irina Maria Bara (234. WTA),, Anca Alexia Todoni (719. WTA) in izkušena igralka v igri dvojic 35-letna Monica Niculescu (41. WTA, dvojice). Največji uspeh Romunije v tem tekmovanju je nastop v polfinalu leta 1973 in 2019. Zadnji dvoboj v pokalu BJK pa so odigrale lani aprila, ko so s 4:0 premagala Madžarke.

Na včerajšnji uradni večerji in današnjem žrebu je bil prisoten tudi predsednik Mednarodne teniške zveze David Haggerty, ki bo v petek 14. aprila tudi gost na konferenci o enakopravnosti spolov. Haggerty je navdušen nad Slovenijo, zelo vesel pa je bil tudi snidenja s častnim predsednikom Tenis Slovenije Markom Umbergerjem.

Pokal BJK
dvoboj za nastop na zaključnem turnirju
Koper

Slovenija – Romunija
petek, 14. april:
Kaja Juvan – Ana Bogdan
Tamara Zidanšek – Jaqueline Adina Cristian

sobota, 15. april:
Tamara Zidanšek – Ana Bogdan
Kaja Juvan – Jaqueline Adina Cristian
Nina Potočnik/Pia Lovrič – Irina Maria Bara/Monica Niculescu

Vir: Tenis Slovenija