Jutri se začenja turnir v Portorožu

Jutri se s kvalifikacijami v Portorožu začenja turnir serije WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Nagradni sklad turnirja je 251.750 ameriških dolarjev. V kvalifikacijah bodo nastopile šitir Slovenke, in sicer Živa Falkner, Lara Smejkal, Noka Jurič in Nika Radišić. 

WTA Portoroz 014878 210914 VID - Jutri se začenja turnir v Portorožu
Živa Falkner, ena od treh Slovenk v kvalifikacijah. (Foto: Ponikvar / Sportida)

V glavni turnir sta glede na uvrstitev na lestvici WTA že uvrščeni Kaja Juvan in Tamara Zidanšek. Obe sta nazadnje nastopali na OP ZDA in izpadli v prvem kolu. Domači turnir je tako lepa priložnost, da se krivulja rezultatov obrne navzgor.

“Vedno je lepo biti doma. Zelo rad igram tukaj, vedno se tu dobro počutim. Komaj čakam, da se turnir začne. Po porazu v prvem kolu smo trenirali naprej. Počutim se dobro. Letošnji turnir je zelo kakovosten. Dala bom vse od sebe, potem pa bomo videli, kakšen bo rezultat,” je pred turnirjem dejala Juvanova, ki je trenutno na 68. mestu lestvice WTA. Tamara Zidanšek je trenutno na 81. mestu, tudi ona pa komaj čaka na začetek turnirja. “Lani se je turnir vrnil v Slovenijo, kar je zelo pomembno za ženski tenis. Ko ga ni bilo, smo dekleta odraščala, nato pa začela nastopati po celem svetu. Igranje doma je nekaj posebnega, saj večji del leta potujemo. Sezone še ni konec, čaka nas namreč še nekaj turnirjev. Veselim se naslednjih dvobojev, moja pripravljenost se dviguje, zdaj pa sem osredotočena le na turnir v Portorožu,” je dejala Zidanškova, ki je po odpovedih nekaterih igralk neposredno uvrščena na turnir.

Poleg turnirja v Sloveniji bo prihodnji teden potekal le še turnir v Indiji, ki je istega ranga.

Prva nosilka je Beatriz Haddad Maia (15. WTA). Brazilka je letos zmagala na dveh turnirjih WTA, oba sta potekala na travi. Takoj po teh dveh zmagah je prišla v Wimbledon, tam pa jo je premagala naša Kaja Juvan. Še bolj zveneče ime je Barbora Krejčikova (23. WTA). 26-letna Čehinja je bila februarja letos že druga igralka na svetu, leta 2018 pa tudi prva v dvojicah. Njen največji uspeh med posameznicami je zmaga na lanskem OP Francije. Še bolj uspešna je v igri dvojic, kjer ima na turnirjih za Grand Slam kar pet zmag, od tega dve letos (Avstralija, Wimbledon). Med dvojicami je tudi olimpijska prvakinja. Poleg Krejčikove bo v Portorožu igrala še ena zmagovalka turnirjev za Grand Slam. V letošnjem Wimbledonu je bila najbolja Jelena Ribakina (25. WTA). 23-letna Kazahstanka je v karieri osvojila tri turnirje serije WTA. Kot zadnja pa se je za prihod v Portorož odločila mlada teniška zvezdnica Emma Raducanu (11. WTA). Britanka je lani zmagala na OP ZDA, v Portorož pa je prišla že v sredo zvečer. “Komaj čakam na začetek turnirja. Mesto je lepo, malce sem ga že spoznala v zadnjih dneh. Upam, da bom na turnirju igrala čim dlje, tako da komaj čakam na začetek,” je dejala Raducanujeva, ki je na letošnjem OP ZDA kot branilka naslova izpadla v prvem kolu. V Portorož je prišla tudi Italijanka Jasmine Paolini, ki je lani v finalu tega turnirja premagala Američanko Alison Riske. Na turnirju bo igrala tudi najboljša mladinka na svetu Hrvatica Petra Marčinko. 

Vir: Tenis Slovenija