Je to začetek konca za Davisov pokal?

ITF je pred dnevi sporočil načrte za transformacijo formata Davisovega pokala, poteza pa je nabrala kar nekaj ogorčenja. Igralci menijo, da je to konec za Davisov pokal, kot ga poznamo. Na enem mestu smo zbrali reakcije igralcev in uradnikov, ki ali kritizirajo ali podpirajo sprememb.

Potrdili so enotedensko tekmovanje med 18 narodi na nevtralni lokaciji. Igralo se bo po dve tekmi v konkurenci enojic, sledil pa bo pa še obračun dvojic. Idejo je pospremila tudi investicija več kot sto milijonov dolarjev letno, ki jo bo vložila skupina, ki vključuje španskega nogometaša Gerarda Piqueja, kar bi prispevalo k denarni nagradi več kot 20 milijonov in bi financiralo celoten format. Spremembe bodo potrebovale dve tretjini glasov članov federacij na letnem srečanju.

Lleyton Hewitt ni izrazil navdušenja (Foto: Zimbio.com)

Igralci in bivši tenisači v Franciji in Avstraliji so glasno kritizirali spremembe. Bivši trener reprezentance za Davisov pokal Todd Woodbridge jih je opisal kot “vržena bomba v teniško pokrajino”.Sem sem na vodilnem položaju, pa sem prvič slišal za ta predlog.Lleyton Hewitt, kapetan Avstralcev, je na twitterju izrazil jezo, ki je vključevala še reakcijo Pata Casha in bivšo kapetanko deklet Amelie Mauresmo, ki je dodala svoje strinjanje.

Pat Rafter se je na drugi strani lotil kritiziranja trenutnega sistema, John Fitzgerald pa je pozornost namenil problematičnemu koledarju, ki hodi navzkriž s turnirji v Avstraliji. Še najbolj glasen je bil bivši francoski šampion v Roland Garrosu Yannick Noah, ki je na družbenem omrežju povedal, da spremljamo začetek konca Davisovega pokala.

Oglasili so se tudi aktivni tenisači

Lucas Pouille, član francoske izbrane vrste: “Samo prevzeli so idejo ATP-ja, da bi naredili World Team Cup ponovno. To je popolnoma enako. Traja en den, veliko ekip, ogromno denarja. Zato to delajo, a seveda tekmovanja ne morejo več klicati Davisov pokal. Ko ne igraš doma ali v državi tvojih nasprotnikov, potem to ni več Davisov pokal. Atmosfera ne bo enaka. To je slaba odločitev.”

Sonarodnjaka so podprli Julien Benneteau, Nicolas Mahut in ostali. “Mislim, da se strinjajo z mano,” je povedal Pouille“Nisem rekel, da ni dobro za tenis, ampak da ni dobro za Davisov pokal. To specifično obliko tekmovanja. Menim, da moramo najti drugo alternativo.”

Francoski zmagovalci Davisovega pokala (Foto: Google.com)

Skupno vsem komentarjem je bila nizka udeležba najvišje postavljenih igralcev. Niti Roger Federer niti Rafael Nadal v preteklih letih nista igrala, kar pa je bržkone posledica njune zmage v letih poprej. Po tem, ko so igralci osvojili pokal, niso več igrali. Rafa ni nasprotoval novim teniškim smerem. “Zdi se mi dobra iniciativa, ki bi lahko delovala. Ko nekaj ne deluje, takrat moramo poiskati nove rešitve, in to se nadaljuje že kar nekaj let.”

Federer je zadnjih nekaj let zadolžen za vodenje še enega na novo nastalega formata, in sicer je pobudnik Laver pokala. “Presenečen sem, da se to dogaja, saj ne poznam kakšenga drugega tekmovanja, ki bi bil podoben Davisovemu pokalu. Slišal sem zelo negativne komentarje pa tudi zelo pozitivne.” Na napeti je bil tudi Novak Đoković, ki je potrdil, da ni vpleten v skupino, ki bo financirala tekmovanje. “Zdi se mi fantastična ideja, vsi hočemo igrati za svojo državo, a kot pravim že zadnjih nekaj let – ta struktura ne deluje. Imelo bo efekt za naš šport, za sponzorje, za navijače. In za vključene države bo več denarja.” 

Pri Belgijcih je novico pozitivno sprejel David Goffin, medtem ko je Steve Darcis ob noviteti začutil “sramoto”.