INTERVJU: Treniral z Wawrinko, zdaj za Slovenijo

Tomas Lipovsek Puches v družbi Stana Wawrinke. (Foto: osebni arhiv)

Tomas Lipovsek Puches v družbi Stana Wawrinke. (Foto: osebni arhiv)

Bilo je 7. maja 2019, ko je Tomas Lipovšek Puches v Nemčiji na turnirju serije Futures v Troisdorfu odigral prvo uradno tekmo pod slovensko zastavo. Sin očeta Slovenca in matere Hrvatice je ponosen na svoje korenine, zdaj pa iskreno upa tudi na svoj krstni nastop v Davisovem pokalu. 

Tomas Lipovsek Puches v družbi Stana Wawrinke. (Foto: osebni arhiv)
Tomas Lipovsek Puches v družbi Stana Wawrinke. (Foto: osebni arhiv)

Tomas je tenis pričel igrati pri 3 letih in to kar v hiši skupaj z mamo. Prav slednja je najbolj zaslužna, da se Tomas ukvarja in preživlja s tenisom, saj je bila ona tista, ki je svojega sina vpisala v teniško šolo. Tomas bolj kot v igranju enojic uživa v dvojicah, pesti stiska za Andyja Murrayja, medtem ko idolizira vselej borbenega in nepopusljivega Rafaela Nadala. Sodeluje s kar tremi trenerji. Z njim sodelujejo Andres Schneiter, Cesar Chispearia in Ariel Ruiz.

Lipovšek Puches je pred kratkim dopolnil 26 let, na ATP lestvici je bil med posamezniki najvišje uvrščen leta 2016, ko je veljal za 260. igralca sveta. Trenutno velja za 271. igralca dvojic na svetu.

Tomas, pravijo, da živite v Argentini, a največ časa v bistvu prebijete v Italiji in Nemčiji. Kdaj ste bili nazadnje v Sloveniji?
“Res je, stalno prebivališče imam v Argentini, a več kot tri četrtine leta preživim v Rimu, kjer igram svoje klubske tekme, ter v Berlinu. Za tenisače je tako ali tako značilno, da so redko poizicionirani na enem mestu. Med turnirji in treningi je precej lažje, da živiš nekje v bližini dogajanja. V Sloveniji sem bil nazadnje lansko leto, ko sem nastopil na turnirju serije Challenger v Portorožu, kjer sem se srečal tudi s kapetanom slovenske Davis Cup reprezentance in predsednikom Teniške zveze Slovenije.”

Poznate kakšno slovensko besedo? Ste v vseh teh letih igranja bili kaj na vezi oz. ustvarili prijateljstvo s katerim od slovenskih tenisačev?
“Nekaj malega bi znal povedati. Hvala, dobro jutro, dober večer, kako ste, nekaj številk. To bi bilo zaenkrat to, a želim in bom se naučil slovenskega jezika. Sem v stiku z Nikom Razborškom, s katerim bi morala tudi nastopiti v Nemčiji, a sva nastop na žalost morala odpovedati. Prav on je bil tisti, ki mi je pred 4 leti dal kontakt kapetana slovenske Davis Cup reprezentance.”

Tomas največ časa prebije v Rimu in Berlinu. (Foto: osebni arhiv)
Tomas največ časa prebije v Rimu in Berlinu. (Foto: osebni arhiv)

Kakšni so v Argentini pogoji za igranje tenisa? Katere stroške pokrije tamkajšnja teniška zveza? Je tenis med bolj priljubljenimi športi? 
Stvari niso urejene tako kot bi si želeli. Ko sem pričel z igranjem na turnirjih serije Futures, mi je argentinska teniška zveza pomagala z nekaj wild-cardi (op. posebnimi povabili), to pa je bilo tudi vse. Odlično bi bilo, če bi igralcem pomagali s tem, da bi pokrili določene stroške potovanj, lahko pa bi našteli seveda še precej ostalih malenkosti, ki bi tenis v Argentini dvignile na precej višji nivo. Je pa to vseeno šport, ki na turnirje privabi ogromno gledalcev. Je priljubljen. O tem se lahko prepričate tudi na tekmah Davisovega pokala, katerih se ne glede na mesto dogajanja redno udeleži ogromno število navijačev. Brez dvoma pa je najbolj popularen šport nogomet.

Zrasli ste verjetno na peščeni podlagi? Koliko bi rekli, da je v Argentini v odstotkih igrišč s peščeno podlago, koliko s trdo podlagi in koliko s travo?
“Res je, zrasel sem na pesku, a ko sem malce zrasel, sem v klubu treniral le na igriščih s trdo podlago, zato mi je ta postala najljubša. Sicer pa bi rekel, da je v Argentini 80 odstotkov peščenih igrišč, 18 odstotkov igrišč s trdo podlago in le 2 odstotka travnatih igrišč.”

Kdo je tenisač, ki je na ATP lestvici uvrščen najvišje, vi pa ste imeli priložnost trenirati z njim? 
“Bilo je kar nekaj vrhunskih tenisačev, s katerimi sem delil svoje ure treninga. Od vseh je trenutno denimo najvišje uvrščen Juan Martin del Potro, Stan Wawrinka, Diego Schwartzman in Guido Pella pa so le še eni izmed mnogih, proti katerim sem lahko preizkusil svoje znanje.”

Če se vrnemo na Davisov pokal. Je pobuda za pridobitev državljanstva prišla predvsem zaradi tega tekmovanja? Je kdo iz slovenske teniške zveze stopil v kontakt z vami na to temo? Kdaj se je vse to dogovarjanje oz. razmišljanje pričelo?
Tudi to bo držalo. Najbolj se je namreč v tej smeri začelo razmišljati prav zaradi Davisovega pokala. Razmišljal sem, da bom imel v Sloveniji morda več možnosti za nastop v Davisovem pokalu kot v Argentini. Kontaktiral me je Miha Mlakar, trenutni kapetan slovenske reprezentance, a vse skupaj se pričelo že pred štrimi leti, ko sem pisal prejšnjemu kapetanu, a se na žalost nisem imel možnosti sestati z njim. Lansko leto, okoli maja ali junija, mi je nato pisal Miha in me povprašal, če imam še vedno v mislih igranje za Slovenijo. Odgovoril sem, da seveda sem zainteresiran, zato me je povabil v Portorož, kjer sem se z njim sestal in o tem spregovoril malce več.

V Argentini priložnosti za dokazovanje v Davisovem pokalu niste dobili, zdaj pa se vam v Sloveniji obeta krstni nastop v tem tekmovanju. Koliko vam Davisov pokal in nastop za državo pomeni?  
“Meni bi bilo v neizmerno čast, da bi lahko zaigral za mojo državo, a tega še vedno ne morem potrditi. Kapetan je namreč tisti, ki določi ekipo za vsak dvoboj. Za zdaj se ve le to, da je naš nasprotnik Egipt. Če bom nadaljeval z dobrim treniranjem in hkrati napredoval, verjamem, da bom imel možnost nastopiti za slovensko reprezentanco. To bi bilo zagotovo nekaj, kar ne bi nikoli pozabil.”

Verjame v svoj krstni nastop v Davisovem pokalu. (Foto: osebni arhiv)
Verjame v svoj krstni nastop v Davisovem pokalu. (Foto: osebni arhiv)

Kako gledaš na spor med igralci, ki tekom leta pretežno nastopajo predvsem na turnirjih serije Futures, ter organizacijo ITF?
“To, kar se je zgodilo, zares ni dobro. Po spletu se vsak dan piše nekaj na to temo. Mislim, da so s spremembami, ki so jih uvedli z letošnjim letom, odgovorni v organizaciji ITF dali dodobra vedeti, da jim je vseeno za igralce, ki igrajo na turnirjih serije Futures, ter se nanje požvižgajo.”

V tenisu in športu nasploh stave v zadnjem času predstavljajo hudo težavo. Slovenski tenisač Blaž Kavčič je v eni izmed svojih kolumn spregovoril o tej temi in dejal, da bi igralec moral imeti možnost, da se sam odloči, ali se njegovo ime pojavi na stavnicah ali ne. Ste se srečali kdaj s temi težavami? Kako vi gledate na to, kar je zapisal Blaž? 
“Moram reči, da sem imel srečo, da v vseh teh letih še nihče ni potrkal na moja vrata ter od mene zahteval poraz ali mi v primeru le-tega nekaj ponudil. Poznam namreč primere, ko se je to dogajalo. Sicer pa se kar strinjam s tem, kar je povedal Blaž. Prepričan sem, da bi to večim igralcem pomagalo in tudi na splošno bi bilo kar se tega tiče precej manj sumljivih dejanj.”

Kdo je po vašem mnenju favorit, da v letošnji sezoni poseže po lovoriki na Roland Garrosu?
“Mislim, da je na tem turnirju vselej glavni favorit le eden in to je Rafael Nadal. Tam je Španca praktično nemogoče premagati.”

1 thought on “INTERVJU: Treniral z Wawrinko, zdaj za Slovenijo

Comments are closed.