Iga Swiatek tretjič zaporedoma v finalu Roland Garrosa

Prva igralka sveta Poljakinja Iga Swiatek je prva finalistka Odprtega teniškega prvenstva Francije. V polfinalu je bila boljša od Američanke Coco Gauff s 6:2 in 6:4, v finalu pa jo čaka zmagovalka dvoboja med Italijanko Jasmine Paolini in Rusinjo Miro Andrejevo.

Swiatek se je tretjič zaporedoma uvrstila v zaključno dejanje drugega turnirja sezone za Grand Slam, tako da bo imela v soboto priložnost za četrti naslov v zadnjih petih letih na pariškem pesku oziroma peto lovoriko na največjih turnirjih ob US Opnu 2022.

Za 23-letno Poljakinjo je bila to jubilejna dvajseta zmaga v nizu v Parizu in osemnajsta letos na pesku. Pred Parizom je osvojila oba pripravljalna turnirja masters v Madridu in Rimu.

“Dvoboj je bil kar napet, predvsem v drugem nizu je bilo nekaj odvzemov servisa. Do konca sem se držala svojega taktičnega načrta,” je po dvoboju povedala Poljakinja, ki je od izenačenega dvoboja v drugem krogu proti Naomi Osaki v naslednjih štirih partija izgubila skupaj le 14 iger.

Za 20-letno Gauff je bil to tretji zaporedni polfinale na Grand Slamih. Lani septembra je osvojila US Open, letos pa je pokleknila tako v Avstraliji proti kasnejši zmagovalki Arini Sabalenki kot danes v Parizu.

Američanka je na zadnjih petih turnirjih izgubila v polfinalu, proti Swiatek pa po enajstem dvoboju ostaja pri eni zmagi. Vseh deset porazov je doživela v dveh nizih.

Njena tekmica v soboto ob 15. uri bo prvič v karieri igrala v finalu Grand Slam turnirja. Paolini je doslej le enkrat prišla do četrtega kroga, letos v Melbournu, 17-letna Andrejeva pa šele drugič nastopa v Roland Garrosu.

* Izid, polfinale:
Iga Swiatek (Pol/1) – Coco Gauff (ZDA/3) 6:2, 6:4.

Vir: Tenis Slovenija, STA