Grega Žemlja: “Na reprezentančnih treningih, ki jih imamo dvakrat tedensko, so vsi zelo motivirani”

Davis Cup2022 SLO 0555 220223 VID 1024x692 - Grega Žemlja: "Na reprezentančnih treningih, ki jih imamo dvakrat tedensko, so vsi zelo motivirani"

"Pomembno je, da igramo doma," pravi selektor Žemlja. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Slovensko moško reprezentanco 16. in 17. septembra v Portorožu čaka dvoboj prvega kola svetovne skupine II Davisovega pokala. Tekmeci Slovencev bodo Estonci. Naj spomnimo, Slovenija je marca letos izgubila proti Čilu in izpadla v nižji rang tekmovanja.

Davis Cup2022 SLO 0555 220223 VID - Grega Žemlja: "Na reprezentančnih treningih, ki jih imamo dvakrat tedensko, so vsi zelo motivirani"
“Pomembno je, da igramo doma,” pravi selektor Žemlja. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Cilj je zato jasen, čimprejšnja vrnitev v svetovno skupino I. Takšna vrnitev jim je uspela že lani, ko so v septembrskem terminu v Portorožu premagali Paragvaj.

“Pripravljenost igralcev je pri nekaterih rezultatsko bolj uspešna, pri nekaterih pa manj. Moramo pa se zavedati, da ima vsak svojo zgodbo. Bedene in Kavčič zaključujeta profesionalno pot, Križnik in Artnak pa jo praktično šele začenjata. Težko je ocenjevati samo pripravljenost, ampak mislim, da smo izraziti favoriti. Vendar pa bomo morali to pokazati tudi na igrišču. Vsak na reprezentančnem področju doda še nekaj odstotkov in verjamem, da bo v Portorožu vse na visokem nivoju. Tekmece poznamo delno, najbolj njihovega prvega igralca Lajala. Srečeval sem ga na turnirjih serije Futures v Grčiji. Vem, da mu peščena podlaga ne ustreza. To je naša prednost. Z igralci sem veliko v stiku. Na reprezentančnih treningih, ki jih imamo dvakrat tedensko, so vsi zelo motivirani. Matic Križnik je v zadnjem času pokazal dobro formo, pri Boru Artnaku pa še čakam tisti preboj na višji nivo. Upam, da bo ta dvoboj odskočna deska, da se še bolj uveljavita. Za Bedeneta in Kavčiča pa je to lepa priložnost za slovo. Vsi se veselimo začetka dvoboja,” je dejal selektor Grega Žemlja.

To bo drugi medsebojni dvoboj med obema reprezentancama. Leta 2007 je bilo v 2. evro-afriški skupini v Estoniji 3 : 2 za Slovenijo. Sedanji selektor je dobil oba posamična dvoboja, ob drugi zmagi je izenačil na 2 : 2. Odločilno tretjo točko pa je Sloveniji priigral Luka Gregorc. V ekipi sta bila takrat še Marko Tkalec in Blaž Kavčič.

Estonija je marca letos v kvalifikacijah za svetovno skupino II premagala ekipo Pacific Oceania (ekipa sestavljena iz igralcev, ki so doma na otokih v Tihem oceanu). Na lestvici ATP je najvišje uvrščen 19-letni Mark Lajal, ki je trenutno na 520. mestu. Daniil Glinka je 831., Kristjan Tamm pa 962.

Vir: Tenis Slovenija