Gladka zmaga tudi za Karolino Pliškovo

Karolina Pliskova, Roland Garros 2019, Entrainement, Photo : Corinne Dubreuil / FFT

Prvi dan odprtega teniškega prvenstva na igriščih Rolanda Garrosa v Parizu so gledalci videli dve presenečenji. Pri ženskah je izpadla peta nosilka Nemka Angelique Kerber, pri moških pa 16. nosilec Marco Cecchinato. Z lahkoto sta v drugi krog napredovala tretji nosilec Švicar Roger Federer in druga nosilka Čehinja Karolina Pliškova.

Karolina Pliskova, Roland Garros 2019, Entrainement, Photo : Corinne Dubreuil / FFT

Že prvi dan se je poslovila tudi 38-letna Američanka Venus Williams, ki pa na turnirjih že dolgo časa ne spada med favoritinje. Sedemkratno zmagovalko turnirjev za veliki “slam”, ki je v Parizu debitirala že leta 1997, je izločila deveta nosilka Jelina Svitolina, Ukrajinka je na tem turnirju že dvakrat igrala v četrtfinalu, proti ameriški veteranki pa ni imela nobenih težav.

Težav ni imela niti druga nosilka Pliškova. V dveh nizih je gladko ugnala Američanko Madison Brengle in se bo v drugem krogu pomerila s Slovakinjo Kristino Kucovo, ki je izločila še eno veteranko in nekdanjo zmagovalko turnirja, Rusinjo Svetlano Kuznjecovo.

Roger Federer se je na peščena igrišča Rolanda Garrosa vrnil po štirih letih odsotnosti. Nastopil je na prenovljenem igrišču Philippe Chatrier, njegov tekmec je bil Italijan Lorenzo Sonego. “Moram reči, da mi je srce pred dvobojem ponorelo. Počutil sem se nekoliko čudno, toda nato sem se sprostil. Lepo je bilo igrati pred polnimi tribunami, dobil sem občutek, da so me gledalci pogrešali, tako kot sem jaz njih. Na srečo pritisk ni vplival na mojo igro, hitro sem našel ritem,” je bil nad vrnitvijo in nad prenovljenim igriščem navdušen 37-letni Švicar, ki se je še na 60. zaporednem turnirju za Grand Slam uvrstil v drugi krog.

V njem se bo pomeril z Nemcem Oscar Ottejem, ki si je zmago v prvem krogu želel še bolj kot v trenutku, ko še ni vedel, kdo bo njegov tekmec. “Presenečen bom, če bo Roger sploh vedel moje ime. Vsekakor pa si želim, da si ga zapomni,” je svojo željo predstavil 145. igralec sveta.

Za prvo presenečenje moškega turnirja je poskrbel francoski veteran Nicolas Mahut, ki je v dvoboju z lanskim polfinalistom Cecchinatom že izgubljal z 0:2, nato pa storil velik preobrat. Pet nizov je moral odigrati tudi Bolgar Grigor Dimitrov, namučil ga je Srb Janko Tipsarević, njegov naslednji tekmec pa bo 11. nosilec Hrvat Marin Čilić.

Vir: Tenis Slovenija, STA 2019