Federer: “Z Mirko igrava približno petkrat na leto”

Mirka Vavrinec je bivša tenisačica, nekoč 76. na svetu, nato pa je zaključila kariero zaradi poškodb. Kmalu je spoznala Rogerja Federerja, s katerim sta sedaj starša štirim otrokom. Kolikokrat sta igrala drug proti drugemu?

Spoznala sta se na olimpijskih igrah leta 2000 v Sydneyju (Foto: Google)

Približno petkrat na leto. Še to večinoma med počitnicami, med prazniki, ko Federer začne pogrešati tenis. Švicar je to razkril v intervjuju za Coopzeitung. “Mirka mora vskočiti. ampak ne igrava na točke. Res sem vesel, ko igra. Vesel sem, da je igrala v preteklosti, ker ve, kako se pripraviti na turnir. To razumevanje je pomembno, saj nima nobene povezave s tenisom. Da jo imam ob sebi, mi je v veliko pomoč. Na mentalni ravni je zelo pomembna, saj takoj opazi, kadar sem pod stresom. Nikoli se ne zadržuje s kritiko, najbolj pa me podpira v organizaciji. Ampak sedaj je mamica, tako da ne opravlja več teh nalog.”

Mirka je leta 2001 dosegla svojo najvišjo uvrstitev na WTA lestvici – 76. mesto, leto za tem pa končala svojo kariero. Ko so novinarji Federerja vprašali, kaj se je naučil od žene, je povedal, da se je naučil bore malo, saj je vedel, da sam ni zmožen trenirati na takšen način. Gledal jo je in ni razumel, kako lahko skloni glavo in trenira po 5 ali 6 ur, brez da izgubi voljo.

Federer je pojasnil: “Sam sem izgubil voljo po eni uri treninga. Občudoval sem jo, vendar vedel, da bo moja pot drugačna. Dokler nisem našel sebe in načina, ki bi mi ustrezal, sem se iskal, vendar sem našel zadovoljstvo v trdem delu in bolečini. Dojel sem, zakaj se moram potiti na treningih in dvigovati uteži. Delo izven teniškega igrišča je bilo delo, vloženo za igro na teniškem igrišču. Pri razumevanju vsega mi je pomagal Tony Roche, ki me je pripravil do tega, da sem bil sposoben trenirati po več ur skupaj. Od takrat mi to več ne predstavlja težav. Zdaj me moja trenerska ekipa ustavlja, češ da ne rabim narediti toliko, dovolj sta dve ponovitvi in ne tri. Ko me je Tony vprašal, če lahko odigram 7 dvobojev po 5 setov, sem mu odgovoril, da ne vem. Rekel je, da treniram za to, da bom samozavestno odgovoril, da sem tega sposoben. Od takrat verjamem, da sem tega sposoben, za to sem treniral celo življenje.”

Sedaj pa je situacija zaradi otrok malo drugačna. Federer včasih na turnirje potuje sam, brez žene in otrok. To ni idealen scenarij za družinskega človeka. “Ni dobro, če je ni zraven. Tako preprosto je. Vedno je ob meni, v dobrem in slabem. Seveda je bolj osredotočena na otroke kot na moj tenis. Včasih niti ne ve, če sem zmagal tekmo ali proti komu bom igral naslednje. Pokličem jo po tekmi in me vpraša, če sem zmagal. Tenis pozna tako dobro kot jaz, predvsem pa pozna mene. Zelo dobro me pozna. Natančno ve, kdaj se počutim dobro in kdaj ne. Razume, kaj je potrebno žrtvovati za uspeh. Zato mi je neprecenljiva in moja ekipa se tega dobro zaveda.”