Federer bo potreboval “wild card” za olimpijske igre 2020

Roger Federer je že večkrat dejal, da mu igranje v Davisovem pokalu ne predstavlja več prioritete. To pa bi lahko otežilo njegov nastop na olimpijskih igrah leta 2020 v Tokiu, saj se moraš za izpolnitev pogojev kvalificiranja v Davisovem pokalu pojaviti vsaj trikrat v štirih letih.

Da bi se lahko kvalificiral, bi moral Švicar vsaj trikrat nastopiti v tekmah Davisovega pokala, v tem primeru v obdobju 2016-2020. Toda Federer je nazadnje igral leta 2015 in ne bo več nastopal v prihodnosti.

Njegova edina realna opcija, je “wild card“, torej povabilo organizatorja. Osem takšnih povabil obstaja, vključno z zmagovalci Grand Slamov ali prejšnjimi šampioni na olimpijskih igrah. Izberejo igralca, ki je osvojil več naslovov. Rafael Nadal je na primer leta 2016 v Riu igral, čeprav je nastopal v Davisovem pokalu samo dvakrat. Za opravičil je navedel poškodbe, ki so mu preprečile nastope. Federer je o nastopu povedal: “Ni tako pomemben, kot je bil tisti v Riu, kjer sem si zadal cilj. Če bom še igral, potem odlično. Ampak mi ni poseben cilj igrati še na enih olimpijskih igrah, preden se upokojim.”