Favoriti do zmag v Melbournu, stop za Kerber

Najboljša teniška igralka na svetu Iga Swiatek je na poti do prvega naslova v Melbournu premagala prvo oviro. Poljakinja je bila boljša od Američanke Sofie Kenin s 7:6 (2) in 6:2. V drugem krogu se bo pomerila z Američanko Danielle Collins, 62. igralko sveta, ki je zaustavila sanje še ene povratnice po materinstvu, Nemke Angelique Kerber.

Iga Swiatek (Foto: https://www.independent.co.uk)

Prva igralka sveta je uvodno zmago na prvem Grand slamu sezone dosegla proti igralki, ki jo je premagala za svoj prvi naslov na turnirjih za Grand slam na odprtem prvenstvu Francije leta 2020.

Dvaindvajsetletna Swiatek se je v prvem nizu vrnila dvakrat po zaostanku za brejk, v drugem pa je pritisnila na plin in dobila zadnjih pet iger. Zmagovalka štirih Grand Slamov ima zdaj niz 17 zmag, v drugem krogu pa bo lopar prekrižala z ameriško tekmico Collins.

“Resnično sem srečna, ni lahko odigrati prve tekme, še posebej ni lahko začeti prvega turnirja za Grand Slam v sezoni,” je dejala Swiatek, ki je trikrat zmagala v Parizu in enkrat v New Yorku. “Na začetku ni bilo lahko najti svojega ritma in nisem se počutila dobro, Sofia pa je naredila vse, da bi tako tudi ostalo. Vesela sem, da mi je uspelo priti skozi uvodni nastop,” je še dodala poljska zvezdnica.

Potem ko se je v prvem krogu morala posloviti Japonka Naomi Osaka, je enaka usoda na peti celini doletela tudi Kerber. Igralka, ki bo čez dva dni dopolnila 36 let, je z 2:6, 6:3 in 1:6 izgubila proti Collins. Nemka se je vrnila na teniško turnejo po 18-mesečnem premoru zaradi materinstva šele na pokalu United.

Pred tem ni odigrala nobenega dvoboja vse od Wimbledona 2022, februarja 2023 pa je rodila hčerko Liano. “To bo verjetno največji izziv v moji karieri. Ne obremenjujem se,” je dejala Kerber tik pred vrnitvijo na teniško turnejo.

Ob prihodu v Melbourne, kjer je leta 2016 slavila svojega prvega od treh turnirjev za Grand Slam, pa je dodala, da je želja po zmagah v njej še zelo močna. Proti Collins pa se je pokazalo, da jo čaka še dolga pot, da bo spet resnično konkurenčna najboljšim.

V moškem delu je Casper Ruud zlahka prišel do drugega kroga

Norvežan, sicer 11. nosilec, je slavil proti Špancu Albertu Ramosu-Vinolasu s 6:1, 6:3, 6:1.

Grigor Dimitrov si je opomogel po težavnem začetku in premagal izziv Martona Fucsovicsa ter uvrstil v drugi krog OP Avstralije. Bolgar, sicer 13. nosilec v Melbournu, je ta mesec v Brisbanu z naslovom končal šestletno sušo, Madžara pa je premagal s 4:6, 6:3, 7:6 (1) in 6:2.

“Vedel sem, da moje igre ni bilo, vendar sem lahko tokrat k sreči računal na nekaj drugega in to je bila danes moja dobra fizična priprava,” je dejal 32-letni Dimitrov, ki je v Melbournu doslej najdlje prišel do polfinala.

Vir: Tenis Slovenija, STA