Tenis Slovenija je sprejela odločitev, da bo gostitelj finala kvalifikacij za zaključni turnir svetovne skupine pokala Billie Jean King (BJK) Teniški klub Luka Koper. Naj spomnimo, tekmice Slovenk bodo 14. in 15. aprila Romunke.

Lansko leto je bilo za slovensko žensko reprezentanco zelo uspešno. Najprej je bila aprila v Turčiji uspešna v 1. evro-afriški skupini, novembra pa so Slovenke nastopile še v polfinalu kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju pokala BJK. V Velenju je Slovenija s 3:1 premagala Kitajsko. Žreb je določil, da bo prvi tekmec v letu 2023 Romunija. To bo šele drugi domači dvoboj Slovenije po letu 2011, ko je prav v Kopru gostovala Kanada. “Zadovoljen sem, da se je Tenis Slovenija odločila za Koper. Športni park Bonifika je pravo okolje za tako pomemben dvoboj. Upam, da bomo imeli lepo vreme, predvsem pa si želim, da nas bo na tribunah podprlo veliko navijačev. Naša dekleta si to zaslužijo, smo namreč pred zadnjo oviro na naši poti. Uvrstitev na zaključni turnir bi bila velika potrditev za slovenski tenis,” je dejal kapetan Andrej Kraševec.

“Na Tenis Sloveniji smo navdušeni, da je prišlo do dogovora z Mestno občino Koper. Rad bi se jim zahvalil za ves trud, ki so ga vložili, da bomo svetovno prvenstvo v tenisu gostili na Obali. V veliko pomoč pa nam je tudi Teniški klub Luka Koper. V načrtu so tribune za več kot 1000 navijačev in glede na pretekle izkušnje sem prepričan, da bodo polne. Spomnimo se le na zadnji dvoboj s Kitajsko ali pa na polne tribune na tekmah Davisovega pokala v Portorožu. Verjamem, da bodo slovenski teniški navdušenci in navdušenke prepoznali pomembnost tega tekmovanja in dvoboja. Smo tik pred uvrstitvijo na zaključni turnir najboljših držav na svetu. Na TS bomo naredili vse, da bo imela naša ekipa najboljše razmere za ustrezno pripravo na dvoboj z Romunijo,“ je rekel direktor TS Gregor Krušič.

To bo sicer drugi medsebojni dvoboj. Prvi je bil odigran leta 2000 v 1. evro-afriški skupini. Takrat sta Tina Križan in Katarina Srebotnik zmagali tako med posameznicami, kot tudi skupaj v igri dvojic.

Devet zmagovalk se bo uvrstilo na zaključni turnir, na katerega sta že uvrščeni Švica in Avstralija, zadnji potnik pa bo gostitelj turnirja. Če bo gostitelj uvrščen po tekmovalnem uspehu, bo ena od poraženih 9 držav prejela povabilo za popolnitev mest.

Vir: Tenis Slovenija