Davisov pokal: Slovenci že trenirajo na Kitajskem, Žemlja jasno o vlogi favorita

Slovenska teniška reprezentanca se bo v play-offu svetovne skupine II Davisovega pokala pomerila s Kitajsko. V Guangdžov bo naša reprezentanca prišla v treh delih. Večji del ekipe je prišel v nedeljo, Sebastian Dominko se je ekipi priključil danes, Bor Artnak pa pride v naslednjih dneh.

Slovenci se pripravljajo na obračun proti Kitajski.

Dvoboj bo 2. in 3. februarja potekal na trdi podlagi na zunanjih igriščih, ki so jih naši fantje že spoznali. Kapetan Grega Žemlja tudi tokrat, tako kot na zadnjem dvoboju z Luksemburgom, računa na Blaža Rolo, Bora Artnaka, Sebastiana Dominka in Matica Križnika. Zanimivo, Rola je leta 2016 igral turnir serije Challenger v Guandžovu in takrat izpadel v prvem kolu.

“Bor Artnak je zelo dobro igral na turnirju serije Challenger v Indian Wellsu. Prišel jo do četrtfinala in je na novi lestvici ATP uvrščen najvišje v karieri. Vsi igralci, z izjemo Role, so v tekmovalnem pogonu. Pripravljali smo se na različnih koncih sveta, ampak tako pač je. Zdaj bomo trenirali tu na Kitajskem in po treningih bom videl, kako bom postavil ekipo za prvi dan,” je dejal kapetan Grega Žemlja.

Naj spomnimo, Slovenija je septembra doma izgubila z Luksemburgom s 3:2, žreb pa ji je nato za ta rang tekmovanja namenil najtežjega tekmeca. Kitajska ima trenutno enega igralca v prvi stoterici lestvice ATP,  Zhizhen Zhang je na 50. mestu. Yibing Wu je 118., Juncheng Shang je 141., Yunchaokete Bu pa je 173.

“Njihov tretji igralec je isti letnik kot naš Matic. Na OP Avstraliji je igral v 3. kolu, na začetku leta pa je v Hong Kongu prišel do polfinala, premagal je tudi Američana Tiafoeja. Prvi igralec pa je v Avstraliji izpadel v drugem kolu, v dvojicah pa je igral celo v polfinalu. Ni velike filozofije, ve se, kdo je favorit. Ne vem, kdaj so nazadnje igrali v polni zasedbi. Zaradi koronavirusa so močno nazadovali, zdaj pa so se zbrali v najmočnejši zasedbi. Veliko razmišljam o taktiki, o naši postavi. Vem, da njihov drugi igralec od avgusta ni igral, ampak imajo dovolj kakovosti, da lahko tudi to vrzel zapolnijo. So favorit, ampak mi bomo dali vse od sebe,” je dejal kapetan Žemlja. Pri Sloveniji je Blaž Rola na 443. mestu, Bor Artnak je 487., Sebastian Dominko 1107., Matic Križnik 1274.

V primeru zmage bo Slovenija obstala v drugi svetovni skupini, ob porazu pa bo nazadovala v tretji rang tekmovanja, ki poteka na regionalni ravni.

V spremljevalni ekipi sta poleg kapetana Žemlje še njegov pomočnik Iztok Kukec in fizioterapevt Miha Mihalič.  

Vir: Tenis Slovenija