Davisov pokal: Kokkinakis Avstraliji priboril ključno zmago!

Thanasi Kokkinakis (Foto: https://www.insidesport.in)

Thanasi Kokkinakis ponovno navdušuje na teniškem igrišču. Tokrat je v finalni tekmi na obračunu Davisovega pokala med Avstralijo in Madžarsko prišel do ključne zmage. Avstralija bo še tretje leto zapored igrala v končnici!

Thanasi Kokkinakis do pomembne zmage (Foto: https://www.insidesport.in)

Mladi avstralski tenisač je s 6:4 in 6:4 porazil Zsomborja Pirosa in v peti, odločilni tekmi popeljal do napredovanja. Septembra bodo tako igrali v “končnici”!

Letos je res njegovo leto!

Najprej je osvojil prvi ATP turnir v karieri, potem sta z dobri prijateljem Nickom Kyrgiosom osvojila OP Avstralije v konkurenci dvojic, zdaj pa še velika zmaga v Davisovem pokalu.

“Ne bi si mogel želeti boljšega uvoda v sezono,” je povedal po čustveni zmagi. “Tukaj imaš občutek, da je za tabo celotna država. Drugačen pritisk je na tenisaču. Ta pritisk je potrebno vzdržati, če želiš igrati na največjih teniških igriščih. Podpora v Davisovem pokalu pa je nerealna, zato je toliko bolje, da igramo doma.”

Madžarska je povedla v dvojicah, kar je pomenilo, da so morali Avstralci dobiti obe tekmi med posamezniki. Najprej je na igrišče stopil “demon” Alex de Minaur, ki je premagal Martona Fucsovicsa s 7:6 in 6:4, s čimer je dal priložnost Kokkinakisu, da zasije.

Avstralija bo igral v tretjem zaporednem zaključnem delu Davisovega pokala. Ekipni del se prične septembra.

Trenutno stanje izgleda takole (kvalifikanti, svetovna skupina 1 in svetovna skupina 2)

*Zmagovalci med “kvalifikanti” bodo igrali v Davis Cups Finals, ki je na koledarju septembra. Teh 12 držav se bo pridružilo finalistoma Hrvaški in Rusiji, ter “wild card” prejemnikoma v letu 2022 – Veliki Britaniji in Srbiji. 12 poražencev iz te skupine bo septembra nazadovalo med svetovno skupino 1. Ruska reprezentanca se je naprej uvrstila avtomatsko (finalisti leta 2021), a je bila pred kratkim suspendirana zaradi vojne v Ukrajini. Njihova zamenjava bo naznanjena v kratkem.

16 držav bo igrali v štirih “round robin” skupinah po štiri ekipe. Dva najboljši ekipi v vsaki skupini bosta napredovali v četrtfinale.

Novembra je na sporedu zaključni del na izpadanje.