Člansko državno prvenstvo prvič po sistemu WTN

Najboljši na letošnjem članskem državnem prvenstvu.

V prvem delu maja je v Mariboru potekalo državno člansko prvenstvo. Na igriščih TK Branik Maribor sta državna prvaka postala Petja Drame in Miha Vetrih. Gre za prvi turnir, kjer je za določitev nosilcev in uvrstitev v glavni turnir oz. kvalifikacije veljala jakostna lestvica oz. ranking WTN.

Najboljši na letošnjem članskem državnem prvenstvu.

Za 18-letno Petjo Drame (ŽTK Maribor) je bil to tretji nastop na članskih državnih prvenstvih. Leta 2020 jo je v finalu premagala Nika Zupančič, tokrat pa je za prvi naslov državne prvakinje premagala Ano Lanišek (TK Domžale). Drametova je skupaj s Pio Petelinšek zmagala tudi v igri dvojic. Več izkušenj z igranjem na članskih državnih prvenstvih ima 20-letno Miha Vetrih, ki pa je prav tako prišel do svojega prvega članskega naslova. Po dveh zaporednih porazih v finalu je tokrat le zmagal, boljši je bil od Matica Dimica (TK Triglav Kranj). Med dvojicami sta državna prvaka postala Marsel Žnuderl in Gal Emeršič Potočnik.

Člansko DP je bil prvi turnir v Sloveniji, kjer je bil za vodenje turnirja uporabljen spletni program TMS (tournament management system). Za uvrstitev tekmovalcev v turnir ter določitev nosilcev je veljala WTN jakostna lestvica – https://www.tenis-slovenija.si/wtn-lestvica/.

“Lestvica se ažurira vsako sredo, kar je ena izmed prednosti v primerjavi s trenutno jakostno lestvico, ki se ažurira 6x na leto. WTN jakostna lestvica ne temelji na uvrstitvi igralca na posameznem turnirju, ampak upošteva izključno dosežen rezultat proti tekmecu, na katerem koli uradnem nacionalnem ali mednarodnem tekmovanju. Za ranking štejejo tudi ligaške tekme in ekipna tekmovanja. Vsak tekmovalec ima poseben WTN rating za kategorijo posamezno in dvojic. Odigrane tekme v kategoriji posamezno se štejejo za rating WTN Singles, tekme dvojic pa se štejejo za rating Doubles. WTN ranking se trenutno deloma že uporablja na mednarodnih tekmovanjih Tennis Europe, ITF Juniors in World Tennis Tour. Prednost tega je tudi plačilo prijavnine ob prijavi na turnir – digitalizacija,” je dejala Iva Sodnik, vodja nacionalnega programa, ITF WTN in Seniors.

Po končanem DP je na primer Miha Vetrih, ki je osvojil naslov prvaka napredoval za štiri mesta, Nik Mikovič pa je na lestvici zdaj uvrščen celo šest mest višje. Ostali tekmovalci niso zabeležili večjih skokov, torej za mesto ali dve navzgor ali navzdol.

Vir: Tenis Slovenija