CH: Kavčič zmagal v Italiji, nato pojasnil svojo plat zgodbe

Blaž Kavčič po dveh zmagah v kvalifikacijah poražen v 1. kolu glavnega dela turnirja. (Foto: Facebook)

Slovenski ljubitelji tenisa v tem tednu v Portorožu lahko uživajo tudi v predstavah dveh najvišje uvrščenih slovenskih tenisačih, nekaj več kot 46.000 evrov vrednega turnirja serije Challenger pa se letos ni udeležil Blaž Kavčič. 32-letni Ljubljančan je pojasnil, zakaj.

Kavčič v tem tednu ne nastopa v Portorožu, temveč na turnirju pri naših zahodnih sosedih. (Foto: Facebook)
Kavčič v tem tednu ne nastopa v Portorožu, temveč na turnirju pri naših zahodnih sosedih. (Foto: Facebook)

Prvi Slovenec, ki je v moški konkurenci prodrl med najboljšo 100-terico tenisačev na svetu, je bil odločen, da se prvič po letu 2017 znova predstavi na turnirju serije ATP Challenger v Portorožu. “Kaljut” ima na turnir, ki se odvija v ŠRC Marina, odlične spomine, saj je tu leta 2014 celo osvojil naslov, ko je v velikem finalu ugnal Luksemburžana Gillesa Mullerja. Na koncu se je Blaž Kavčič vendarle odločil drugače.

Zakaj?

Trenutno 243. igralec sveta, ki je svoj čas na ATP lestvici zasedal že visoko 68. mesto, se je prijavil na turnir serije Challenger v Italiji in tam tudi uspešno pričel s svojimi nastopi. V 1. krogu je bil kot 6. nosilec prost, v 2. krogu je ugnal domačina Francesca Fortija, v osmini finala pa po 3 nizih moral priznati premoč Madžaru Zsomborju Pirosu.

Ampak, zakaj Kavčiča ta teden ni v Portorožu? Nekdaj prvi igralec Slovenije se je odločil, da svojo odločitev pojasni kar preko družabnih omrežij, natančneje Facebooka. “Po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe kolena, sem se želel prav tukaj zopet pokazati domačemu občinstvu.
Poudaril bi rad, da v vseh teh letih nastopanja v Portorožu, za nastop na turnirju nisem dobil nobene štartnine. Tega tudi nikoli nisem zahteval, saj sem se počutil kot neke vrste promotor slovenskega tenisa. Glede na ranking in denarne nagrade, ki sem jih takrat služil na turnirjih, nisem želel delati dodatnih stroškov TZS. Prav tako sem vse takšne in drugačne medijske aktivnosti vedno opravljal z veseljem, je med drugim zapisal. 

Letos so ga zmotili neenakovredni pogoji za prvo trojko slovenskega moškega tenisa. “Tudi letošnji nastop na turnirju zame ne bi bil nobena izjema, če mi ne bi tik pred prijavo, na ušesa prišle določene (zelo zanesljive) informacije. S tem konkretno mislim na plačilo štartnine s strani TZS našim dvema trenutno najboljšima igralcema. Znesek (vsaj enega) se giblje krepko čez prize money, ki ga igralec dobi za zmago na letošnjem turnirju.”

Celotno izjavo Blaža Kavčiča si lahko preverite na spodaj dodanem Facebook zapisu.

Challenger Cordenons (Italija, €69.280, pesek, zunaj), posamezno
1. krog: Kavčič B. (Slo/6) je bil prost.
2. krog: Kavčič B. (Slo/6) – Forti F. (Ita) 6:3, 7:6(2)
Osmina finala: Kavčič B. (Slo/6) – Piros Z. (Mad) 6:1, 3:6, 3:6