Berrettini prvi Italijan v polfinalu OP Avstralije

Matteo Berrettini (Foto: Tennis Channel FB)

Italijan Matteo Berrettini je na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije v Melbournu spisal zgodovino. Postal je prvi Italijan, ki se je uvrstil v polfinale, v katerem se bo pomeril s Špancem Rafaelom Nadalom. V četrtfinalu je po izenačenem boju, ki je trajal tri ure in 49 minut, po petih nizih premagal 35-letnega Francoza Gaela Monfilsa.

Matteo Berrettini (Foto: Tennis Channel FB)

Berrettini, sedmi nosilec in lanski finalist Wimbledona, je prva dva niza dobil s 6:4, druga dva izgubil s 3:6, v petem pa zmagal s 6:2. To je bila v karieri že njegova šesta zmaga na obračunih, ki so trajali pet nizov. “Biti prvi Italijan v polfinalu Melbourna, je res nekaj neverjetnega. Upam, da se mi bo jutri pridružil še Jannik Sinner,” je bil nad dejstvom, da je spisal zgodovino navdušen Berrettini, ki je bil zelo zadovoljen s svojo igro: “Oba sva pokazala odličen tenis, pokazala veliko čustev, mislim, da so lahko gledalci uživali. Gael je v odlični formi, tu do najinega dvoboja ni izgubil niti niza, tudi danes je igral zelo dobro. Po vodstvu z 2:0 sem vendarle mislil, da ga bom strl s 3:0, a se je dvoboj zavlekel.”

Italijan se bo v polfinalu meril z Rafaelom Nadalom, ki je v četrtfinalu prav tako po petih nizih s 6:3, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3 ugnal v Izraelu rojenega Kanadčana Denisa Shapovalova. Petintridesetletni Nadal ostaja v igri za rekordni 21. naslov na turnirjih velike četverice, za zdaj si z 20 vrh večne lestvice deli s Švicarjem Rogerjem Federerjem in Srbom Novakom Đokovićem.

Skupno se je Majorčan uvrstil v 36. polfinale na turnirjih za Grand Slam

V Melbournu bo sedmič igral med najboljšimi štirimi, le enkrat pa se po uvrstitvi med štiri najboljše ni uvrstil v finale, in sicer leta 2008. Nazadnje je v deželi tam spodaj slavil leta 2009, kar ostaja njegova edina lovorika na uvodnem Grand Slamu sezone. Nadal je bil v prvih dveh nizih zelo zanesljiv, nato pa zapadel v težave ob koncu tretjega niza in še posebej v četrtem, ko je potreboval zdravniško pomoč zaradi slabega počutja. V petem nizu je v prvih dveh igrah na svoj začetni udarec ubranil tri priložnosti za “break”, vmes odvzel servis tekmecu, nato pa do konca dvoboja odlično serviral ter slavil zmago po štirih urah in osmih minutah.

“Pojma nimam, kako sem se rešil. Bil sem že povsem uničen, dan je bil dolg, vroč. Iskreno se v takšnih razmerah tu v zadnjih tednih nisem pripravljal. Sem pa imel na začetku petega niza kar nekaj sreče. Na srečo je dobro deloval tudi servis, sicer ne vem, kako bi se izvlekel,” je po tekmi priznal Nadal. “Imel sem nekaj priložnosti v tretjem nizu, potem pa sem se začel počutiti slabo. Presrečen sem, da sem tu znova v polfinalu. To je bil res dober test in verjamem, da bom pripravljen za petkov obračun. Hvaležen sem, da lahko še enkrat igram na areni Roda Laverja,” je še dodal Španec.

Vir: Tenis Slovenija, STA