Avstralska javnost besna po cepilski izjemi za Novaka Đokovića: “To je prekleta sramota”

Avstralska ni zadovoljna z dogajanjem v zvezi Novaka Đokovića in dovoljenja, ki ga je prejel, da kljub strogim ukrepom nastopi na OP Avstralije, pa čeprav ni cepljen proti COVID-19. Srb je večkrat zatrdil, da se ne želi cepiti, zgolj zato, da bi lahko potoval.

1641294937 newFile 3 800x600 1 - Avstralska javnost besna po cepilski izjemi za Novaka Đokovića: "To je prekleta sramota"
Novak Đoković (Foto: https://goadnews.com/)

Na spletu je vse več negativnih komentarjev na situacijo. Mnogi pravijo, da ga za sramoto.

Direktor OP Avstralije ob javnih polemikah zanikal favoriziranje Đokovića

Odločitev avstralskih oblasti, da prvemu teniškemu igralcu sveta Srbu Novaku Đokoviću odobrijo posebno zdravstveno izjemo za nastop na prvem turnirju za veliki slam v tej sezoni, je sprožila mnogo polemik v Avstraliji in širše. Direktor OPa Avstralije Craig Tiley je ob tem zatrdil, da Đoković v postopku nikakor ni bil favoriziran. V postopku odobritve posebne izjeme za 34-letnega Srba “ni bilo nikakršnega favoriziranja”, se je na polemike o tej odločitvi po poročanju francoske tiskovne agencije odzval Tiley.

Dovoljenje za nastop, kljub necepljenju, je moč pridobiti šele po pregledu zahteve s strani dveh komisij neodvisnih zdravstvenih strokovnjakov, kar je izpostavil Tiley. Postopek se izvaja pod nadzorom zveznih oblasti Viktorije in državnih oblasti Avstralije. Kot je pojasnil Tiley, je 26 igralcev in njihovih članov ekip od skupaj 3000 oseb, ki bo vključeno v prvi Grand Slam sezone, zaprosilo za to izjemo. “Vsak, ki izpolnjuje pogoje, lahko vstopi. Ni favoriziranih. Novak ni bil posebej obravnavan,” je za avstralsko televizijo Channel Nine zatrdil Tiley.

Odločitev je sprožila veliko polemik v deželi tam spodaj. Po dlje trajajočih strogih omejitvah gibanja v Melbournu in drugod v Avstraliji v zadnjih 20 mesecih, se je avstralska družba s pomočjo pospešene kampanje cepljenja šele v zadnjih mesecih začela bolj odpirati navzven. Med tistimi, ki so močno kritizirali odločitev za dodelitev izjeme Đokoviću, je znani avstralski zdravnik Stephen Parnis, nekdanji podpredsednik zdravniške zbornice v državi, ki je to ocenil za izjemno slabo sporočilo vsem, ki se trudijo omejiti širjenje novega koronavirusa.

“Ne glede na to, kako dober teniški igralec je, ga ne bi smeli spustiti v državo, če zavrača cepivo,” je Parnis po poročanju AFP zapisal na Twitterju.

Polemike podžiga tudi dejstvo, da prireditelji niso razkrili podlage za izdajo izjeme Đokoviću. Za to pod avstralskimi pravili obstaja pet možnosti: da je nekdo prebolel novi koronavirus v zadnjih šestih mesecih, da je resno bolan ali pa imel večjo operacijo, da je imel resne stranske učinke od preteklega cepljenja proti novem koronavirusu, da je v zadnjih treh mesecih imel vnetje srčne mišice, ali da zaradi duševne bolezni ob cepljenju predstavlja nevarnost sebi ali drugim.

Tiley je ob tem dejal, da razlog za izdajo izjeme ni javen, saj gre za osebne zdravstvene podatke, ki jih niti prireditelji turnirja ne prejmejo od oblasti. “Samo prosilec lahko razkrije podlago za pridobitev izjeme,” je pojasnil.

Vir: Tenis Slovenija, STA