ATP profil: Stefanos Tsitsipas

“To je bil edini trenutek v mojem življenju, ko sem čutil, da bi lahko umrl. Moja perspektiva se je spremenila, moji možgani so se spremenili. Vse skupaj mi je pomagalo dojeti, kaj je smisel tenisa …” To so besede 19-letnega Stefanosa Tsitsipasa iz Grčije, ki razlaga o izkušnji s prijatelji. Odšli so na morje plavat, ko so jih skorajda pogubili valovi.

Tsitsipas je vsekakor dobil nov zagon, ko je premagal sedmega igralca Dominica Thiema s 6:3 in 6:2 v četrtfinalu Barcelone. Grk je na turnir prišel s kar solidnim rezumejem, vsaj za teniškega najstnika. Dvakrat je osvojil Orange Bowl (2013 in 2015) in bil 1. igralec na lestvici mladincev. V dvojicah je leta 2016 slavil tudi na Grand Slamu, in sicer v Wimbledonu.

Njegova starša Apostolos in mati Julija Salnikova, bivša ruska tenisačica, nekoč 194. na svetu, sta prevzela vlogo trenerjev. To nalogo pa sta opravila z odliko, saj je njun sin že lansko leto debitiral na Grand Slam, in sicer je na Roland Garrosu pršel v glavni del žreba, tam pa ga je v treh nizih premagal Ivo Karlović.

Lansko sezono je v Wimbledonu prikazal dovolj konstantne predstave, da je izločil Santiaga Giralda, Yannicka Hapfmanna in Jorisa De Looreja. Uvrstil se je v glavni del žreba, a ponovno izgubil v uvodnem krogu.

Trenutno je na 63. mestu ATP lestvice s šestimi zmagami na turnirjih serije Challenger, ima pa tudi šest naslovov v konkurenci dvojic. Visok preskok je opravil prav zadnjih mesecih, vse skupaj pa kronal z odličnimi predstavami v Barceloni.

Mladi teniški up nadaljuje svojo zgodbo, ki mu je spremenila pogled na življenje. “Po nekaj minutah boja za preživetje smo našli skalo, na katero smo se uprli in tudi vstali. Končno smo lahko zadihali.” Tsitsipas bo tistih nekaj minut boja uporabil pri urah in urah boja na teniškem igrišču, izkušnja pa ga je naučila, kako se prebiti skozi zahtevne taktike in strategije. Vztrajno postaja vse boljši in očitno mu manjka le še malo več samozavesti, da bi postal resnično odličen in bi redno lahko izzival najboljše.