ATP Doha: Khachanov v finalu z 18-letnim Čehom

Karen Khachanov in Jakub Menšik sta finalista turnirja serije ATP 250 v Dohi z nagradnim skladom 1,3 milijona evrov. Medtem ko bo Khachanov igral za šesto lovoriko, je Čeh postal prvi igralec, rojen leta 2005, ki bo igral za turnirsko zmago na najvišji ravni.

Karen Khachanov (Foto: ATP)

Menšik, rojen 1. septembra 2005, je v polfinalu po treh nizih s 6:4, 1:6, 6:3 po slabih dveh urah ugnal Francoza Gaela Monfilsa. Menšik je na poti do finala med drugim ugnal tudi prvega nosilca Rusa Andreja Rubljova in nekdanjo številko ena Britanca Andyja Murrayja.

Mladenič iz Prostejova bo prvič igral za lovoriko na turneji ATP, pred tem je bil finalist mladinskega OP Avstralije (2022) in zmagovalec turnirja serije challenger v domači Pragi (2023). Ima tudi že dva nastopa v glavnem delu žreba na turnirjih za grand slam. Na lanskem OP ZDA je izgubil v tretjem, na letošnjem OP Avstralije pa v drugem krogu.

“Upam, da to ne bo zadnji finale. Za mano je neverjeten teden. Zelo težko je igrati proti Gaelu, saj se zelo dobro giblje po igrišču. Vsako točko sem moral igrati na polno. Ta dvoboj je bil najboljši v karieri in vesel sem, da mi je uspelo zdržati do konca. Upam, da bom takšno igro ponovil tudi jutri. Res je izjemen občutek biti finalist na turneji ATP,” je po tekmi za organizatorje v Dohi dejal Menšik.

Monfils je pred 18 leti kot 19-letnik že igral v finalu Dohe. “Tu je igral v finalu, ko se sploh še nisem rodil,” je še dodal mladi Čeh.

Sedemindvajsetletni Rus, na tem turnirju drugi nosilec, se bo za razliko od novinca v finalih najvišje ravni v osmem finalu potegoval za šesto lovoriko. Nazadnje je slavil septembra lani v Zhuhaiju, ima pa tudi srebro z OI v Tokiu 2021 in zmago z mastersa v Parizu (2018).

V današnjem polfinalu je Avstralca Alexeija Popyrina premagal s 7:6 (12), 6:2. Dvoboj je trajal uro in 48 minut. Prvi niz je trajal 65 minut, v njem pa je Rus ubranil tri žogice za niz tekmeca.

* Doha, ATP 250 (1.296.551 evrov):
– polfinale:
Jakub Menšik (Češ) – Gael Monfils (Fra) 6:4, 1:6, 6:3;
Karen Khachanov (Rus/2) – Alexei Popyrin (Avs) 7:6 (12), 6:2.