ATP Doha: Khachanov v finalu ustavil pohod 18-letnega Menšika

Rus Karen Khachanov je zmagovalec teniškega turnirja serije ATP 250 v Dohi z nagradnim skladom 1,3 milijona evrov. V finalu je 27-letni Rus ustavil češkega najstnika Jakuba Menšika in ga po uri in 50 minutah premagal s 7:6 (12), 6:4.

Karen Khachanov (Foto: ATP)

Khachanov je že na drugi tekmi zapovrstjo dobil zelo tesno podaljšano igro prvega niza. V polfinalu je v prvem nizu proti Avstralcu Alexeiju Popyrinu ubranil tri žogice za niz tekmeca, danes pa štiri proti devet let mlajšemu tekmecu.

V drugem nizu je servis Čehu vzel v prvi igri in prednost zanesljivo zadržal, saj je v tem delu igre izgubil le osem točk na svoj začetni udarec.

Za Khachanova je današnja lovorika šesta v karieri, le dvakrat je na zadnji stopnički izgubil. Eden od teh dvobojev je bil v finalu olimpijskih iger v Tokiu proti Nemcu Alexandru Zverevu. Ob srebru z OI ima 27-letni Rus še zmago na mastersu v Parizu pred petimi leti in pol.

Za Menšikom je zgodovinski turnir v Dohi. Postal je sploh prvi finalist turnirjev najvišje ravni, rojen leta 2005. Obenem je najmlajši finalist po Carlosu Alcarazu, potem ko je Španec osvojil Umag leta 2021. Menšik je sicer peti najmlajši finalist v zgodovini turneje ATP.

Mladenič iz Prostejova je bil pred tem finalist mladinskega OP Avstralije (2022) in zmagovalec turnirja serije challenger v domači Pragi (2023). Ima tudi že dva nastopa v glavnem delu žreba na turnirjih za grand slam. Na lanskem OP ZDA je izgubil v tretjem, na letošnjem OP Avstralije pa v drugem krogu.

Na ponedeljkovi lestvici bo 18-letnik prvič med 100 najboljšimi igralci (87.), Khachanov pa bo napredoval na 15. mesto.

Vir: Tenis Slovenija, STA