Raphael Calzi of Luxemburg, Gilles Muller, captain of Team Luxemburg, Grega Zemlja, captain of Team Slovenia and Bor Artnak of Slovenia, Gregor Krusic (TZS) at press conference prior to the Davis Cup World Group II, First Round - Slovenia vs Luxemburg, on September 13, 2023 in Park Tivoli, Ljubljana, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

Slovensko moško reprezentanco 15. in 16. septembra čaka dvoboj v svetovni skupini II v Davisovem pokalu. Tekmec Slovenije v TC Tivoli bo Luksemburg. Včeraj sta imeli reprezentanci novinarsko konferenco, danes pa je na sporedu uradni žreb.

Pred vrati obračun Davisovega pokala med Slovenijo in Luksemburgom. (Foto: Sportida)

Kapetan Grega Žemlja je v reprezentanco vpoklical Blaža Rolo (457. ATP), Bora Artnaka (616. ATP), Sebastiana Dominka (1338. ATP) in Matica Križnika (57. ITFJuniors). “Marsikatere taktične zamisli so že v glavi in v tej smeri delamo na vseh treningih. Že vrsto let sodelujemo v Davisovem pokalu, sam sem bil del tekmovanja tako v igralski kot trenerski vlogi, zato je vse skupaj rutinsko. Imamo mlado ekipo, ki lahko v prihodnosti doseže dobre rezultate. Z leti fantje vse bolj napredujejo. Igrajo na turnirjih, so vse bolj zreli, tudi taktično napredujejo. Verjamem v te fante, so igralci, ki so bili in tudi so, pod 40. mestom na mladinski lestvici. Tako, kot je bila moja generacija. ,”je dejal kapetan Grega Žemlja.

Zame je reprezentančni teden vedno nekaj posebnega. Zdaj sem že petič del ekipe. Čeprav sem mlad, imam tudi nekaj izkušenj. Priprave potekajo dobro. Luksemburgu želim srečo do petka, potem pa naj bo sreča na naši strani. V petek bomo dali vse od sebe. Luksemburžani imajo dobre igralce, ki študirajo na univerzah v ZDA. Pripravljeni bomo vsi, gremo pa na zmago, ni druge,” je dejal Bor Artnak.

Kapetan Luksemburga Gilles Müller ima na voljo naslednje igralce: Alex Knaff (486. ATP), Chris Rodesch (609. ATP), Raphael Calzi (1665) in Gilles Kremer. “Slovenija ima dobro ekipo, že nekaj časa so skupaj. Izpostavil bi Blaža Rolo, ki je zelo izkušen, ob njemu pa so talentirani mladi igralci. Dvoboj bo težek, a poizkušali bomo zmagati. Ni skrivnosti. Vemo, kako smo igrali zadnja leta, zato sprememb ne bo, a kot je dejal Grega Žemlja, se bom zvečer pogovoril z igralci, zagotovo pa vnaprej tega, kdo bo igral, medijem pred žrebom ne bom izdal. Čaka nas dolg konec tedna, dva dneva z veliko tekmami, zato potrebujemo vse igralce. To vedo in so na to pripravljeni” je dejal Muller, ki je bil na lestvici ATP najvišje uvrščen na 21. mestu.

Slovenci so v Davisovem pokalu nazadnje igrali feburarja letos, ko so v Turčiji v play-offu za svetovno skupino I izgubili proti domači reprezentanci s 4:0. Luksemburg je sicer na lestvici 17 mest za slovensko izbrano vrsto, ki zaseda 48. mesto, a je februarja v kvalifikacijah za 2. svetovno skupino na domačem igrišču premagal Južno Afriko s 4:1.

Slovenija in Luksemburg sta za zdaj igrala enkrat, leta 2002 so bili uspešnejši Luksemburžani. Rezultat je bil 3:2. Zanimivo, takrat sta za Luksemburg igrala tudi Gilles Muller in Gilles Kremer. V slovenski ekipi so bili Marko Tkalec, Iztok Božič, Matija Zgaga in Andrej Kračman. Kapetan je bil Boris Breskvar.

Vir: Tenis Slovenija