AO: Japonka Osaka s 15 asi preprečila vsečeški finale

Bo Japonka dobila še drugi zaporedni turnir za Grand Slam. (Foto: zimbio.com)

Bo Japonka dobila še drugi zaporedni turnir za Grand Slam. (Foto: zimbio.com)

Na Odprtem prvenstvu Avstralije je dišalo, da bi v soboto spremljali sploh prvi vsečeški finale v zgodovini turnirja v Melbourneu. Nič kaj prida pa to ni dišalo Japonki Naomi Osaki, ki je s 15 asi izločila Karolino Pliškovo in tako poskrbela za finale, v katerem se bo s Petro Kvitovo pomerila za naslov in za številko 1 ženskega tenisa. 

Bo Japonka dobila še drugi zaporedni turnir za Grand Slam. (Foto: zimbio.com)
Bo Japonka dobila še drugi zaporedni turnir za Grand Slam. (Foto: zimbio.com)

21 let šteje Naomi Osaka, ki se je še na drugem zaporednem turnirju za Grand Slam uvrstila v finale. Septembra lani je bila v finalu Odprtega prvenstva ZDA boljša od Serene Williams, tokrat ji bo nasproti stala Čehinja Petra Kvitova.

Japonka si je mesto v finalu zagotovila prav z zmago proti Čehinji in sicer Karolini Pliškovi, ki tokrat po izgubljenem servisu v 3. nizu ni našla poti nazaj kot včeraj proti Sereni. Izjemno vlogo je odigralo to, da danes Osake servis ni pustil na cedilu. Japonka je v ključnih trenutkih odservirala dobro in nasprotnici nasula 15 asov.

Prvi niz je po 33 minutah s 6:2 pripadel Japonki, v zaključku drugega niza pa je rezultat na 1:1 v nizih uspelo poravnati Pliškovi. Ta je imela v začetku tretjega niza tri priložnosti za “brejk” in vodstvo z 2:0, a jih ni izkoristila. “Kazen” je sledila že v naslednji igri, ko je Japonka brez izgubljene točke prišla do “brejka”, ki ga ni več zapravila.

Češka vseeno s finalistko 

V prvem polfinalu je izjemno pripravljenost potrdila Petra Kvitova, ki se je uvrstila v 3. finale na turnirjih za Grand Slam. Do sedaj se je dvakrat prebila v finale v Wimbledonu in obakrat prišla do lovorike.

Tokrat je v polfinalu proti Američanki Danielle Rose Collins sploh prvič po tekmi 2. kroga izgubila svoj začetni udarec in prvi niz dobila “šele” po podaljšani igri. V drugem nizu je bila izjemno zanesljiva, Američanki zavezala kravato in se znova znašla v finalu. Tam se bo z Osako pomerila za lovoriko in 1. mesto na WTA lestvici.

OP Avstralije (Melbourne, A$ 60.000.000, trda podlaga), posamezno (Ž)
Pliškova K. (Češ/7) – Osaka N. (Jap/4) 2:6, 6:4, 4:6
Kvitova P. (Češ/8) – Collins D. R. (Zda) 7:6(2), 6:0