Ali Novak Đoković izpolnjuje enega izmed pogojev, ki ga opravičujejo cepljenja?

Ob močnem odzivu avstralske javnosti so se oglasili tudi nekateri tenisači, ki se sprašujejo, če je Novak Đoković sploh izpolnjeval pogoje za vstop v Avstralijo. Dovoljenje za nastop, kljub necepljenju, je moč pridobiti šele po pregledu zahteve s strani dveh komisij neodvisnih zdravstvenih strokovnjakov, kar je izpostavil Craig Tiley.

Postopek se izvaja pod nadzorom zveznih oblasti Viktorije in državnih oblasti Avstralije.

AO 2020 - Ali Novak Đoković izpolnjuje enega izmed pogojev, ki ga opravičujejo cepljenja?
OP Avstralije

Kot je pojasnil Tiley, je 26 igralcev in njihovih članov ekip od skupaj 3000 oseb, ki bo vključeno v prvi Grand Slam sezone, zaprosilo za to izjemo. “Vsak, ki izpolnjuje pogoje, lahko vstopi. Ni favoriziranih. Novak ni bil posebej obravnavan.”

Seznam izjem:

1. V zadnjih treh mesecih ste zboleli za kronično boleznijo srca: vnetje srednje plasti srčne stene ali vnetje srčnega tkiva; srčno popuščanje, akutna revmatična bolezen srca ali akutno dekompenzirano srčno popuščanje.

2. Ste žrtev resnega akutnega zdravstvenega stanja, ki bi lahko pripeljalo do resnejšega operacijskega posega. Predložiti morate poročilo specialista in poročilo o odpustitvi iz bolnišnice.

3. Pozitivni ste bili na covid-19, in sicer po 1. avgustu 2021. Stanje lahko zaradi prisotnosti protiteles cepljenje odloži do šest mesecev po okužbi.

4. Pri predhodnem odmerku cepiva proti covid-19 ste utrpeli resne fizične posledice, brez identifikacije posebnega vzroka in brez možnosti za prejem kakršnega koli sprejemljivega alternativnega cepiva.

5. Če imunizirana oseba med postopkom cepljenja predstavlja tveganje zase ali za druge, lahko uveljavlja začasen izvzem. To lahko vključuje vrsto posameznikov z osnovnimi motnjami v razvoju ali duševnem zdravju.